Sunday, December 18, 2011

alhamdulillah 'ala kulli hal~

Fuhh..it had been like a month when i dropped my last post about activating this blog again.. seriously time is passing by me so fast without me knowing it... banyak sgt benda kena buat at the same time so otak tak berape 'center' sgt nk update blog ni..aku mmg lama da rasa nk menulis balik is just xda masa & when ade masa banyak plak xda idea & ada benda laen lagi penting nk buat hahaha so end up blog ni xberupdate...huhuhu

so it has been almost 5years i'm here in hradec kralove & still alive!!..5year - not my final year yet since im doing 6year medical program.. so i hv extra a year untuk di bazirkan kt sini :) like it or not kena la gak kan hahaha!

ok banyak benda nk cerita tapi bila nk tulis je kt sini lupe terus semua benda :P

oh nk cerita last time kt class peads masa round ward tu kena check satu baby sgtla kesian..it's a premature baby yang banyak gilerrrr complications, and i would say kesian sangat2 la, the baby was just after removal of his intestines due to necrosing enterocolitis, then dia bute sebb retinal detachment, and neurological findings of the baby pon tak berape positive huhu..now dia dah almost 4 bulan..masa aku cek baby tu aku tak tahu la dia bute, tapi mata dia mmg mcm xfocus kt satu tempat sgt mcm baby biasa, dia mcm org tak tentu hala tu & when doctor told us that the baby is blind.. aku agak terkejut la..huhu kesian la kecit2 dah banyak masalah.. the worst part is mak si baby tu plak jenis tak bertanggungjawab, and as for now prognosis or hala tuju budak tu mmg tak tahu lagi la mcmana..aishhh sedihh! :( mmg sape2 nk amek peads later on kena la ade strong heart(mcm korea punya show tu keke^^), aku personally mcm xsanggup je tgok baby kecit2 cmni banyak giler problems..rasa sayu hati.. lagi sedih & geram klu masalah baby tu adalah from irresponsible mother yg merokok, minum arak, dadah etc..

since aku cakap pasal budak kecik ni aku nk share gak la pasal Ambylopia or the so called "lazy eye"... benda ni antara punya utama la gak budak preschool age strabismus or juling.. aku tak tahu system kt malaysia mcmana in term of checking mata budak kecit ni, tapi it's important to exclude any abnormalities kt mata anak2 masa kecit.. especially klu masalah mata tu hanya one sided je, budak kadang2 xdapat beza sebb dia still leh nampak guna sebelah lagi & the problem gak kdg2 budak kecit ni dia takle cakap or tak mengadu dia tak nampak... so klu kita yg dewasa ni xdpt detect sangat la masalah..
sebb ape? sebb bila ade je masalah pada satu mata, mata yg bermasalah tu selalunya kabur or blind kan..kate la mata kiri masalah, so secara automatikly otak kita akan pilih/ikot image yg nampak jelas dari mata kanan yg ok je..so dia mengabaikan penglihatan dari mata kiri yg kabur/buta tu..so process ni menyebabkan budak kecit tu sort of train mata kanan je untuk melihat, di tak pakai mata kiri..benda ni la menyebabkan diorg jadik juling/squinting..ni penerangan secara general la supaya mudah dipahami..
aku share benda ni sebb aku rasa agak penting la gak, as untuk treat budak ni untuk tak bagi juling kena start as early as possible sebelom dia juling btol..kena prevent la dari juling sebb mesti la kita takmo kan anak kita tiba2 membesar mata jadik juling.. so it's better untuk detect benda ni awal supaya leh prevent it from happening, cuma aku tak tahu cmna system kt malaysia pasal benda ni, klu ade system regular cek mata ke utk baby ok la, klu tak so it will be responsibility of the parents la untuk g hospital n cek mata anak2 kalian.. kalu sihat alhamdulillah, klu tak sihat pon ade cara untuk dirawat so dont worry.. it's just lagi cepat problem ni leh didetect lagi bagus % mata tu le jadi normal & mudah jgk untuk dirawat :)

ok la gtg, nti ape2 aku hupdate lagi..bye~!

3 comments:

fathinaina said...

waaaahhhhh!!! welcome back k.koin! hehee :D

mak baby tu tinggalkan die ke? T_T

All the best utk final(s) anda! moga Allah mudahkan...:)

SueShilla said...

ganbatte koin!!!

kokochan said...

@fatin aina : rasanye kot :) tapi dia terabaila menurut doc tu huuhuhu kesian kecit2 dah bute dan cacat :(

@sue : hehe :) wah org jepun singgah keke^^ how's life sue ?