Sunday, November 30, 2008

when sacrifices needed...

People! i just wanna share this lyrics with u guys...
em currently kinda addicted with all hilary's songs [lagu lame2!]..hehe...
oke xle lame2 disini..biochem test tomorrow!
waaaaa..help me! i'm sick of memorizing all these chemical structures, sape la yg bijak sgt menemui semua benda2 ni..haih~
LAST SONG- HILARY DUFF
"Someday you will find the place
It's a place where love takes over hate
Then you'll see all the things you do
Affect everyone around you
Then you'll see there's no fear at all
You held my hand we took down that wall
As I looked at you with nothing to say
Now I understand why you pushed me away
I looked far and now I see
That the only one I needed was me. "

Saturday, November 29, 2008

xda keja carik keja..

Jom hafal structure amino acid ni seketul2..hafal elok2 jgn bagi tertukar oke..haha~ go!...go!...go!

Wednesday, November 26, 2008

tongue twister..?

owhh..Czech language drives me insane!

Sunday, November 23, 2008

hradec kralove

snowman pertama kami tahun ni!hehe~
XPDC merentasi lautan snow..keh3!

people! more photos in my fb oke..below are vid kejakunan kami!hahaha...i've to admit it!sebab rumah saya kt malaysia xda snow..hehe

video


Saturday, November 22, 2008

missing my home sweet home!

ASSALAMUALAIKUM..
Selepas March yang lepas, harini kami di hradec kralove sekali lagi dikurniakan snow yang melimpah2 dan mencurah2, meliputi dan menyaluti semua permukaan.. puteh, bersih, suci... Alhamdullilah! betapa besar nikmat Allah! new season called winter was just started! again i'm so grateful dicampak ke bumi czech republic ni...
Esok 23 NOVEMBER 2008...Birthday my one and only adik yang ke 14..Nurul Atiqah Binti Razali aka Pitord atau nak bes lagi boleh panggil kentut!hehehe..
Happy birthday darling...love you sooo muchh!

[pitord-koin-angah-along]


Haihhh..malam yang dingin ni...
dalam kesibukan study untuk test2 yang mendatang, keseronokan bermain snow, jauh di sudut hati terasa rindu sangat-sangat rumah berserta keluarga di Malaysia *deepsigh!*..

Saat ini...
hanya penghujung rangkaian maya yang sering menghulur seberkas ihsan menyambungkan kami diantara dua benua berbeza ini taatkala rindu begitu menusuk..
ku rindukan senda gurau kita..ku rindukan saat kita bersama..
Tiada lagi sentuhan Mak yang sering memberi keyakinan tatkala daku hampir berputus asa..
Jauh sekali tatapan mata Ayah memberikan butiran kata yang menjadi penguat diri untuk terus berjuang..
Masa tidak lagi begitu mengizinkan kami si adik,kakak dan abang berkongsi gelak duka..
hanya airmata yang mampu mencoretkan segalanya bila tiada kata bisa..
Aku lemah bila bersendiri..Celaru tanpa tuju..bingung tidak bertepi..sebak tiada henti..
ya Tuhan, saat ini hanya Kaulah tempatku menumpang kasih, tempatku mencurah isi hati..
Kau kuatkanlah diri ini...sesungguhnya masih jauh perjalananku disini..
'mampukah aku?' persoalan dituju tanpa henti..

oke..tu je yang mampu ditulis,dah xle nk sambung..kesimpulannya HOMESICK!..

Thursday, November 20, 2008

the world's ultimate treasure

.tinggi semangat.
.tutup telinga.
.focus sahaja.
.matlamat utama.
.berdiri tegak.
.hindar hasutan.
.jangan terpedaya.
.bergantung padaNYA.
.tabahkan hati.
.sentiasa bermotivasi.
.INSYA'ALLAH BERJAYA.

Tuesday, November 18, 2008

bila matahari terpaksa mengaku kalah!

Dengarlah matahariku, suara tangisanku.. SEJUKKKKKK!!!!
YEAAAY!! dh SNOWing~
belakang palachova koleje! winter 2007

Salam....Sebenarnya takda idea pon nk cakap apa tapi tangan gatal nk menaip..hehe..kalo ikutkan banyak je kena study sebab next week ada test immunology and czech!,tapi kemalasan membatasi segalanya..hehe.. plus, actually i tengah settlekan sum stuffs untuk winter break nanti...

Cuti 3hari sudah cukup untuk melemakkan badan dan mata hingga tidak mampu bangon dan bergegas ke kelas seawal 8pagi hari ini..Keluar akhirnya saya seawal 8.30pagi untuk ke lecture medbiology selepas men'skip' satu lecture biochem kol 8 tu..haha..[please dont try this at home!he3..]

kejakunan terserlah! pertama kali menikmati snow!

hari ini terSANGATlah sejukkk suhu di tertera di board kt Central tadi 1degree celcius, tapi mcam rasa dah negative...frost everywhere,wrapping roof of cars,grass,banches etc..cahaya matahari tetap gah memancar namun masih tidak mampu mencairkan frost tersebut..hoho..sape cakap matahari paling hebat??!hahaha...
gambar-gambar bermain snow last year~

oke tadi berjumpa juniors di faculty..agak ramai bertanya bila agaknya akan turun kerpasan berbentuk salji aka SNOW tahun ini..haih diorg ni ingat kakak-kakak ni semua ahli nujum ke? xpon pentelek cuaca..ahahaha...tiba2 teringat pulak peristiwa kejakunan yang teramat kami semasa pertama kali menikmati snow di musim salju yang lepas..hehe.. kelakar juga kalo dipikir2 balik..tapi seronok dan jauh dilubuk hati terasa sangat bersyukur dapat nikmat sebegini besar.. Alhamdulillah, terima kasih Allah..
our 1st snowman yang agak tak comel!

yeaaay! it's snowing!!! 19 nov 2008, 00.10 tak sia-sia semua mengharapkan snow turun..so kepada semua warga malaysia di Czech republic, to be specific..in Hradec Kralove sila lah bersedia untuk membuat snowman! beli winterbut! maen snow dan sebagainya hehehe..tngu salji menebal baru amek gambar banyak2 oke~

Monday, November 17, 2008

yesterday, love was such an easy game to play...

Jus wanna wrap up evrything happen yesterday!
I dont have any picca with me rite now..i din collect em YET plus i didnt bring my pinky camera during those events..
Yesterday, 12 o'clock i was heading to MEDIUM for the Srdce k Srdci programme with the juniors held by CzeMsa HK...Due to some advice from the JPA officer in Czech republic, Azizul aka Busut the president of CzeMsa HK came out with an idea to make a programme for the students to share experience and tips together with the junior/ students in lower academic year...so the 3rd year will meet the 2nds and the 2nd with the 1st year....
so, yesterday, we talked about subjects in the 1st year, the requirements, tips and advices on how to meet the requirement of the subjects blablabla..starting with general overview about each subjects from the speakers assigned, then we were divided in small group to listen and answer any questions from the juniors...
I can't wait for the next programme for us, the 2nd year students with 3rd year students!.. i think programme like this is very helpful especially for us medical student in HK... thanks everyone!
After the Srdce K Srdci thingy, we went to ayee and awang's house for their housewarming [with zarif..hehe..]...having hot mee curry in a cold evening is so wonderful, ape lagi makan la sampai xingat dunia..hahaha...plus, the drink, kiwi-susu buatan awang yang sangat unik tu menjadi minuman utama dihari tersebut!...heee~ dapat tapau bawak balik lagi mee curry tu!huhuhu...gumbira~
after that, we[Cejpova+Na Hrade] with 2 olomoucians, azyana n marina went to JYSK, a nabytek to shop! JYSK ni macam IKEA...banyak barang rumah n hiasan2...bohuzel, mase kitorg sampai tu lagi 5minute pkul 6 and the shop is about to close..tapi sempat la mereka beli apa2 yang perlu...hehehe...the we continue our journey to HYPERNOVA , selepas memenuhkan satu troly yang agak besar kami pon beransur pulang..hehe! sempat jugak menpose2 sakan depan hypernova tu...macam xpenah pegi je,tapi xpa sebab ada 2org warga olomouc tu so kira macam tourists la jugak..hahah~
ok la dah malas nk taip ni..nnti after i got all the picca i'll update in here! selamat bercuti warga Czech! hari ni public holiday...yeay!~
oke..salam~

menguji daya ingatan...

Again tagged by rian...Actually, its quite good being tagged by people when u've nothing else to be done! hoho...
OK then here we go!
"
Let's see how much you remember and how much you regret..."

1. Who were your seatmates?

SEKOLAH RENDAH [xbrape ingat..hopefully betol!haha..]
darjah satu : Norasyikin Saian
darjah dua : Suhainie saad
darjah tiga : Nurul Huda Baharom
darjah empat : rasanyer dok sebelah dak lelaki, cikgu yang arrange!
darjah lima : tak ingat!
darjah enam : Noraisyah ikhwan

SEKOLAH MENENGAH
form 1 : Juliana Othman
form 2 : Fadhira Mohamad
form 3 : Fadhira mohamad
form 4 : Norliyana aka Abir
form 5 : Nurul Aina

Matrik Gambang : selalu duduk dgn Najihah...Jihah!
Sekolah Banting : Fatin Nadirah

2. Still remember your English teacher?

Madam Rosnah sekolah rendah!
Miss ismalaili sekolah menengah!
Miss Nazrin MRSM
Miss Ina MRSM
xbrape nk ingat la..hehe...sorik!

3. What was your class name?

SEKOLAH RENDAH
1 Biru
2Biru
3 Cemerlang
4 Tekun
5 Cemerlang
6 Cemerlang

SEKOLAH MENENGAH
1 uthman
2 Abubakar
3 Akademi
4 Cendikiawan [kejap je!]
4 Acturus
5 Acturus

MATRIX : tak ingat....sebulan je!
SEKOLAH BANTING : MO5C


4. Who was your first love then? Masa sekolah
hahaha cinta monyet, lawak kalo ingt balik..ingat tapi xnak la publish!lalala~

5. Made friend to the lower years?
Of course yes!

6. Had a boyfriend/girlfriend?
hahaha...lebih dari 1...dulu la zaman sekolah..

7. How was your table arrangement in class?
berbeza2.. ada 2-4-2, 2-3-2, 2-2-2-2, group of 6..macam2 ada!

8. Made any enemies?Adaka...?
hahaha... ada jugak kot! ala zaman kanak2 kan ada la gadoh2 tu!hehe..

9. What games did you play?
pemadam, tutup botol, batu seremban..... banyak la...

10. Did you buy your lunch?
lunch? sekolah rendah lunch kt umah!
sekolah menengah dok hostel so lunch free kt DS!hehe~
matrik...membeli
sekolah banting...makan free kt ds!

11. Were you a party animal?
tak kot!

12. SKIP CLASSES?
Selalu! especially Sekolah Agama Johor!! Siap nyorok dalam locker baju lagi bagi warden xnampak!hahaha...pas masok MRSM jadik nerd sket!ponteng prep tu biasa la, class xda kot..hehe

13. Did you get suspended/expelled?
nope! just ALMOST being suspended ada la kot....kenangan MRSM! tapi tahu Ayahnda tu saja je gertak kitorg..haha~

14. Can you sing the School song?
bolehhhhhhhhhh....

15. What was your favorite subject?
Sekolah rendah - Math n english
Sekolah menengah - Bio n Chem

16. What was your school's full name?
SK tenggaroh 01
SMK tenggaroh A
MRSM Mersing
IB world school..

17. Did you go to the dances?
penah! girls night Maktab! sakan menari...retro 80's

18. Where did you go most often during breaks?
dok kacau kelas2 laen, canteen, koop, jabatan or bilik guru, toilet..

19. If you could go back in time and do it all over, would you?
Nak sangat2!!!!

20. What do you remember most about 5th year?
kantoi masak...almost being suspended mase SPM exam! till now my parents doesnt know bout it...hehe~
SPM...banyak soklan bocor..hahah~

21. Worst memory in 5th year?
meninggalkan zaman sekolah!

22. Tag di hadiahkan kepada rakan2 blogger yang glemer -
kepada rakan2 blogger yang glamour sila la buat yer....hoho..

Saturday, November 15, 2008

you belong with me...

i looove this songs...You Belong With Me by Taylor Swift

"But she wears short skirts, I wear t-shirts....

"She wears high heels, I wear sneakers...

"She's cheer captain, And i'm on the bleachers"

"I'm the one who makes you laugh

When you know you're about to cry

And I know your favorite songs

And you tell me about your dreams"

lalaalalalalalalalala.....

Tagged by Rianus

Erkk..Cik Rianus suro saya bwat tag nie, jadik sebelom dia marah baek buat cepat!hehehe..
adoi..tag ni macam nk promote diri jerk rian, malu i..hahaha..
erkk..layan je la ek...
Law & Order!
1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right NOW!. - OKE!
2) DON'T change your clothes, DON'T fix your hair...just take a picture. - refer to NOTA-KAKI!
3) Post that picture with NO editing. -OKE!
4) Post these instruction with your picture. -OKE!
5) Tag 10 people to do this: anyone interested!
Saya punya NOTA-KAKI aka FOOTNOTE untuk 2nd LAW&ORDER! :o)
- without fixing my hair...ale je mi lito, i've to wear my tudung!wajib tu..hoho
- without change my clothes... yes i'm in my baju tido tu oke..puas hati?!hehe~
Muka blurr tapi suci!wakakakaka..
baru je lepas bangon tido & dinner..i'm soo full and about to continue my sleep!haha

Friday, November 14, 2008

To Je Zivot...

TO JE ZIVOT..THIS IS LIFE!

Proud, který nosí lodi,
ví, jak je těžké někdy plout.
Někdy se to hodí,
vím, že je lehčí utonout,
nežli žít.

Žít, to je směr,
směr který znáš,
to je láska, kterou dáš,
to je ztrácet, znovu mít,
skály kácet, ze rtů pít...
to je žít...

Lalalala..co mi dáš?
Živote můj, lalalala...povídáš,
lalalala....já tě znám,
to ty jen tak, lalalalala..
lalalalala.. nebuď zlý,
lalalala...protivný,
lalalalala... já nechci.

Dej, noci, dej mi spánek,
víš, jak je těžké někdy spát,
život není vánek,
spíš vichr, který umí
brát to, co máš.

Dej, slunce, aby láska má
byla pevná jako hráz,
která příval zadrží,
která překoná i mráz.


Řekni, dáš?
Tak co chci a co nechci?
Vím to vůbec? Vím.
Nechci mraky, nechci pláč,
nechci zvonit u dveří,
nechci bezútěšný fáč,
rozumíš?


Potom už je skoro jedno,
co mi dáš,
živote můj,
že jsem hezká povídáš
laalalala.. já tě znám,
to ty jen tak laalalala..
laaalalalala...báječný,
laalalala..slunečný,
lalalala...vic nechci.

A nice song from Hana Hegerova about her hardship in life, Menurut Zaneta Slemarova, Hana ni sempat menempuhi hidup di zaman perang-perang dulu..
and tadi masa class czech jugak, diorang ada cakap pasal pemerintahan hitler or sumthing...sori la xtahu exact story, sebab i dunt like history so malas nk amek pot...hahaha makin jadi lagi blurr sebab tadi mengantok tahap gaban sebab semalam dok pulun hematology!hoho....

Diberitahu bahawa Hana Hegerova ni antara golongan bijak pandai jugak dulu2...tapi due to the condition that time yang huru-hara dan pemerintahan yang zalim, di larang golongan bijak pandai ni pergi belajar, malah mereka dihantar berkerja ditempat-tempat seperti lombong dan sebagainya..huhu...kira Hana ni penah merasai kehidupan perit zaman dulu la..hehe...

maksud lyrics di atas menarik tapi malas nk ditaip...hoho..so, sapa yang berminat sila la carik sendiri maknanyer oke..!

Sebelom meninggalkan alam blogging ini, nk ucap congrate for all 2nd year med students [Malaysians] for the excellent performance in hematology test tadi ...and also for passing the credit with average 3.0 for biochem [my class!]...well done everyone! Sebab kita ni dah makin ciput...jom kita berganding bahu, sama-sama mengorak langkah! kasi bergegar Lekarska Faculta tu bila sebut je pasal students malaysia...hehehe...

sepatah kate lifehouse dalam lagu Whatever its takes tu..
"Let's hold on to each other above everything else...! "

Bersatu bertambah mutu! hehe JOM bantu-menbantu, support-menyapport...
dan tidak dilupakan AHAD ni di MEDIUM insyaAllah sapa berkelapangan sila la meluangkan masa, tidak rugi kita menghulurkan bantuan kerana semuanya untuk anak bangsa kita jugak...
MALAYSIA BOLEH...erkk..tiba2 patriotik la plak!

Thursday, November 13, 2008

tensi..

HEMATOLOGY TEST
14-11-2008
7.00am
"ya Allah permudahkan urusan kami...
apa yang terbaik buatMu sentiasa terbaik buatku!
Ameen"

Tuesday, November 11, 2008

Down syndrome?!

SALAM a DOBRY DEN
After doing quite long karyotyping procedures on my blood sample last two week...
Today, dengan kudrat kedua-dua mata ini dapatlah saya menyaksikan keNORMALan my set of chromosomes 46(XX), no trisomy, no missing or additional chromosomes in the karyotyping...fuhhh!! so secara totalnya it's proven that i'm not having Down Syndrome or any other related syndromes related to disorder of chromosomes...
Today, in the medbiology&genetics lecture...seperti biasa semua mendengar dengan teliti the explaination from Prof Cervinka especially about the genetics thingy..disebabkan dia sangat berpengalaman dalam bidang tersebut, cerita-cerita dia sangatlah mengkagumkan semua students...genetics yang dulunya amat lah membosankan dah pon berubah kepada sesuatu yang best pulak...hehe..
but to be frank, tadi i'm quite dissapointed sebenarnya sebab banyak lagi knowledges dalam genetics ni tinggal menjadi persoalan or dengan erti lain cerita yang tergantung!..persoalan-persoalan ini masih belum diketemui jawapannya dan hanya beberapa assumption mampu dibuat...namun bagi kita sebagai seorang muslim kenyataannya sentiasa diketahui...ALLAH MASA ESA, MASA MENGETAHUI,MAHA BIJAKSANA... antara yang dibangkitkan tadi :
"pregnancy women with age 40 and above having high tendency to get a syndrome down child.. why only women's age being the factor contribute to syndrome down?not men's? what is the relationship between the age and syndrome down child? "
"every normal person has different physical characteristics due to different genes inherited...but what makes the syndrome down people have similar characteristics? takkan la diorg ada common genekan..macam pelik! "
Mungkin ada sikit elaboration on above cases kalo dibelek2 buku or digeledah dirangkaian maya [internet] ni..but what proff Cervinka cakap tadi, actually memang xda apa-apa evidence kalo nk elaborate above cases in detail, everything is so complicated and masih menjadi tanda tanya...
Inilah yang membuktikan betapa ceteknya ilmu manusia dan betapa terbatasnya pengetahuan kita..huhu..
okey..GTG!sampai bertemu lagi...hehe~

SKALY trip and Hradec yang kacak!

SKALY 8-11-2008
As i mentioned before, i joined the Medical trip to Skaly,Bromouv sumwhere in Czech republic last weekend.. 3/4 of the participants was czech Med students, most of them are from the 5th and 6th study years.. Bestkan dah nk jadik doctor dalam 1-2 year time je lagi..
Ok back to the trip story! it was absolutely out of our imagination/expectation..our hope to have sightseeing trip became completely diminished as we have to walk/hike for about 10km to the place, Skaly..and suppose to walk 10km back,but due to our ke'pancit'an we took a shorter way about 5km to the nearest train station..wat i can say it's my impressive achievement for the year! walking and hiking for about 15km within a day...before ni nk jalan banyak2 pon malas, nk kemana-mana mesti nek public transport!hoho...But overall it's quite good to have such activities dari asik 'mandom' je dalam bilik ngadap buku!hehe.. regret? frankly, not really la, mase awal2 tu ada la jugak rasa regret tapi bila dah nk menamatkan perjalanan tu macam rasa kagum pun ada kt diri sendiri sebab mampu menamatkan pengembaraan tu.. berpegangkan pepatah melayu 'Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai kepangkal lengan' this quote make our spirit strong to complete the journey! congratulation to all who participate! Even kekejangan muscles 2-3hari ni tapi still macho...hahaha...
Instead having a safe/good trip...we got the oppoutunities to mingle around with the czech students..sebb kalo kt Uni pon bukan senang nk cakap ngn diorg ni, sebab semua busy dengan hal masing-masing plus, diorg ni kebanyakannya ambil medic in czech parallel, while us the international students learn medic in english parallel...different!. so, as they're already in the 5th,6th year medical studies, kitorg pon tanya la macam2 as advices and tips to success in this field, plus the clinical year blablabla..hehe..
ok la nk cerita pasal Hradec yang kacak plak...hehe~
HRADEC yang KACAK! terbaek.... 9-11-2008

Alhamdullilah CzeMsa HK a.k.a Czech Malaysian student Association of Hradec Kralove telahpun mengadakan jamuan ringkas to celebrate the athletes yang dah bertungkus lumus mengemilangkan nama Hradec Kralove dimata rakyat Malaysia di Czech Republic di iGames08!

by the way, thanks for the delicious/marvellous foods!!!
plus i wanna add a sad story of us [warga Cejpova420!], kan ke kitorg tapau maccaroni goreng and nasi goreng yang banyak lebih kt Medium masa tu bagi membenarkan kemalasan kami untuk memasak bermaharajalela...after balik umah tu kitorg singgah la ke Obchodni Dum Tesco untuk membeli beberapa benda yang bes!..sebab kami membawa sedikit 'jajan tesco' dan air minuman yang masih baru/segar daripada hamper iGames [divide kt medium] jadi kami pon bersepandapat untuk meletakkannya diluar supaya tidak dianggap mencuri nanti...sebb tiga-tiga pun nak masok membelibelah!hehe...so kitorg pon letak la plastic yang terkandung semua diatas dan makanan yang ditapau tu di luar [bukan luar tesco tapi tempat after kaunter tu depan2 kedai jam2 n tempt orang blend coffee tu ], selepas berfikiran bahawa insyaAllah takda orang kot yang nk amek..hehe so kitorg pon bershopping makanan sepuas2nya...masa bayar, cashier tu siap jengah ke trolley kitorg lagi tu nk make sure xda barang kitorg xbayar, dalam hati 'haih selamat letak barang2 tadi kt luar' , dah la semua pon brand tesco, kalo x, sah2 kena bayar plak or even worst kena tuduh mencuri plak...so, that's it, lepas bayar, nk balik, kitorg pegi ketempat 'penyimpanan' barang tadi, CISSSSS! dah xda...waaaa...sedih! baru berangan nk sambung makan balik rumah tu, tengok2 plastic semua yang kitorg letak lesap macamtu je...'takda rezeki' tu je yang mampu dikatakan...tapi sedih masih terbayang2 ketulan-ketulan ayam dalam nasi goreng tu dan kesedapan maccaroni goreng tu...haih! tapi tu la dah bukan rezeki kitorg nak buat macamana..hahaha hampeh~

eh ok la, panjang jugak dah taip ni...kita sambung nanti pulak la ek! I've hematology test this friday! pray for my success yep! Out for hematology!

Wednesday, November 5, 2008

seribu satu macam!

Just wanna update you guys with something..tapi tersangat la malas nk taip..
1. Autumn Trip with ASM..
"ASM (Association of medical students in Hradec Králové) would like to invite you to a trip on 8th of November. Goal of our journey will be nice landscape not far from Broumov. "
email yg datang dari ASM... nak release tension??! JOM PERGI jalan2!!!tunggu di hlavni nadrazi hradec kralove sabtu ni..
picca from Broumov attach together with the email..
castle Skaly
2. IGames issues..
Sangat2 kontroversi..suara2 masih kedengaran di CzemsaHK blogspot.."rumah dah siap pahat msih berbunyi"...dah2 la tu kawan2 jom tutup buku iGames, bukak buku kat sebelah tu...hehehe

3. Cognitive Behavioural Theraphy
Today is the last class for the Introduction of Cognitive Behavioural Therapy with Prof Mariana Bazantova, Overall i can say that the elective subject is pretty cool! you can see clearly ur behavioural/physiological problems and the solution,how to deal with it..we submitted our essay, i do an essay on 'Perfectionisme'. i'm glad that the professor love my essay!
4. USA : Election result..

"Barrack Obama, he is the man who will lead the world" kata Prof. biochem saya tadi... Obama was announced as the America's first black president today.. CHANGES? from bush to obama..will it make any difference? especially for muslim community, what can we expect from him? Better life in Afghanistan and Iraq? no war? no racism? we will see later... A big task waiting for Obama now is the economical problem of the century in US... let's us see what Obama capable to do..

5. Last birthday present

Dalila..Thanks for the presents! ermm..lepas dapat hadiah tu, bersembang ngn Fara: 'Fara, koin rase koin kena buat list date birthday budak2 ni la, ramai bagi card n hadiah kesian diorg kalo nanti time besday diorg koin xingat!xbeskan..' Yes that is wat i feel like doing because it's hard for me to memorize people's birthday! even sumtime my family's pon kena reconfirm balik dengan sape2, lagi la kawan2 kan ..hahaha.. MY BAD! tapi pada sape2 yang saya ingat birthday dia tu kena bwat sujud syukur kot,sangat bernasib baik..hahaha..tapi sekarang mcm nk berazam baru la..nk start listing the date of people's birthday!hehehe...so xda la lost nnti! hehe...berdoa la azam ni menjadi kenyataan, xstart lagi ni busy memanjang..hehe~

Tuesday, November 4, 2008

Vsechno Nejlepsi k nerozeninam...

"good friends are like stars
you don't always see them
but you know they are there"
-old saying-
Suliana binti Abu Bakar
A friend of mine since tadika and now she's in UTP for her chemical engineering studies..
5th November 2008
This special post is created for her on her birthday!May she have a blast one!
Sue,no matter where i am, my wishes are with you!
HAPPY 21st BIRTHDAY!
May all your wishes come true!
[alamak teradvance sehari pulak..xpa la!hehe..]

Monday, November 3, 2008

Hradec JUARA iGames08!

Kralovians..Congratulations for the great performance in iGames 2008 v Praze. Even Prague was annouced as the winner, deep in our heart we know which kontijen deserved better to be the champ! Hradec Kralove la.... With 6 champs out of 13 games i dunno wat when wrong till its quite hard for prague to accept the fact that actually we're the real winner for this iGames...myb dah malu kot sebab asik ckp orang kangkung n bendi je..
Kautan Emas oleh Hradec Kralove bukti segalanya bukan hanya omongan kosong...juga bukti yang menunjukkan bahawa tanpa perlu melabel mana kontijen laen dengan pelbagai sayuran, Hradec tetap hebat...Alhamdullilah rezeki Allah...Tahniah kepada kita semua! we won 6 (1st place)out of 13 games..
Pool (M) Single - GOLD
Volleyball (M) - GOLD
Volleyball (F) - GOLD
Basketball (F) - GOLD
Sukaneka (M) - First Place (with Prague)
Sukaneka (F) - First Place
Bowling - BRONZE (1st place among all uni)
Futsal (M) - BRONZE
Futsal (F) - BRONZE

No word can describe how proud i'm to be part of Kralovians..Everyone including those who came just to support our athletes has shown how united we were; standing strong as a team, giving each other support and yet in the end we were very much disappointed due to a loss that was never expected. But hopefully this will motivate us more to work harder in the future..

I'm pretty sure ramai yang tak berpuashati on the way the committee in Prague managed the competition, tapi xpa la dah abes pon kan semua... what i can say here, i can see the main aim of the iGames which is to strengthen the bond between students in CZ was not really achieved...rasanya dari segi hubungan makin berantakan/teruk ada la kot..cume yang bagusnye ukhuwah antara rakan2 seperjuangan [sama kontijen] sememngnya bertambah utuh tetapi tidak untuk sahabat berlainan kontijen/Uni...
Plus, Sori tu say but ramai berpendapat bahawa provokasi yang wujud sejak dari awal promosi iGames [kutuk-mengutuk samaada didalam video mahupun comment2 berbaur ganas blablabla] sudah menunjukkan bahawa hala tuju igames yang asalnya bertujuan dijadikan wahana untuk mengukuhkan ukhuwah sesama pelajar menjadi satu platform untuk menambah musuh dan memutuskan tali persahabatan...Haih kalo macam ni xpayah teruskan pon xpa kot iGames ni.. amat berharap agar mana2 perselisihan faham yang berlaku sepanjang iGames berlangsung sudahpun reda dan segalanya sudah pulih kembali seperti biasa..
Seterusnya bagi memanjangkan post ni nk bercerita pasal professionality, from iGames kali ni,I also realised professionality is very important for an organisation/ a leader either in accepting comment, condemn etc or in accepting praise from the audience... without proffesionality every single thing yang 'busuk sket' yang dilemparkan oleh pihak umum will be the reasons for figthing/anger/fire blablabla and everything will end up dengan pergaduhan pertelingkahan.. sememangnya sukar untuk sesebuah organisasi untuk memastikan kesemuanya berpuashati dengan kerja dan usul mereka, tapi jadikan segala teguran sebagai satu ruangan untuk lebih kuat berusaha untuk memperbaiki perkara yang perlu dan meningkatkan mutu kerja masing-masing..take it as a challenge pon ok jugak!.. Anyway, i'm not gonna continue writing this point cause i'm worry if it will cause problem later..hehehe.. for budak2 prague yang working for the iGames..trimas oke walaupun iGames kali ni sangat tinggi kadar kontroversinya tapi terima kasih la pada masa dan tenaga yang dicurahkan!~
Back to the main point...kemenangan Hradec Kralove sememangnya tidak dinafikan malah banyak warga laen [selain warga HK] tertanya2 kenapa bukan Hradec yang dinobatkan juara...walaupon banyak emas dirangkul namun rezeki tidak menyebelahi..silapnya tidak pula diketahui dimana..Namun bagi kami pingat emas yang kami perolehi besar maknanya dan kami pulang dengan Maruah...menang bermaruah! Seorang sahabat men'Sinonim'kan keadaan sekarang ni dengan persaingan 2kontijen besar dunia China dan USA di Olympic Beijing08..Di Beijing ketika itu, China yang hanya mengumpul emas terbanyak merangkul Juara Keseluruhan mengatasi USA yang pada ketika itu mempunyai pingat keseluruhan terbanyak[E,P,G]...USA hanya ketinggalan dalam kutipan emas sahaja terpaksa akur dengan keputusannya berada ditempat kedua, ini menunjukkan bahawa pingat emas mengatasi pingat2 yang lain...renung-renungkan lah!

Ok la dah ngantok..malas nk taip dah, kalo ikot idea sekarang sememngnya sangatlah mencurah2 ke ladang gandum tapi kena pikir kalo nk tulis lagi kena 'tapis2' skit lagi leceh! nnti kalo xkena tahan ISA pulak hahaha...Oke i think buat Cognitive-Behavioural Essay kot lagi best..hehe..
[reminder: setiap huruf yang dikeluarkan disini dikeluarkan oleh saya atau diolah oleh saya dari sumber lain, sekiranya tidak puashati dan marah dengan apa yang ditulis sila jangan baca sebab saya tetap akan menulis apa yang dirasakan betul..plus, nikan blog saya sukati saya la nk tulis ape pon kan! xsuka? sila beredar...terima kasih!]

Ps: Kepada Mimmi aka Nur Hammimi Yussof, terimas for the cheese cake, lollipop and the pokok bunga..i'll try hard to keep it alive..hahah..also for Azyana, thanks for the Cake ok!