Wednesday, December 31, 2008

Suara Peduli Palestin..

Assalamualaikum
Saya terasa terpanggil untuk menyampaikan maklumat ini kepada semua, khususnya yang beragama islam..sesiapa yang berkelapangan sila la menyertai perarakan membantah atau memprotes tindakan kejam Israel terhadap rakyat Palestin yang bermula di Hradcanska berarak terus ke kedutaan besar Israel di Czech Republic pada hari jumaat ini..
SUARA PEDULI PALESTIN
Friday
2Jan2008
3pm
Hradcanska
Selain itu, ada saya menerima fowarded messages menyeru semua umat islam seluruh dunia untuk bersama-sama berpuasa pada 1january dan berdoa untuk penduduk Gaza!
Juga Boikot barangan Israel dan sekutunya..!
Sahabat2, tanggungjawab kita sebagai orang islam menunjukkan tanda protes dan ketidakpuashatian terhadap kekejaman Israel dan sekutunya terhadap umat islam di Palestin..Banyak cara ada yang mampu kita lakukan sebagai tanda protes kita!, Jadi ayuh, lakukanlah apa-apa yang termampu..
further reading : link!

Tuesday, December 30, 2008

ITALY08' [rome-milan-venice-florence]

Seperti yang dihabaq sebelom ni, kini tibala masanya den nk cerita kt hampa semua tentang pengembaraan 3orang gadis comot ke bandar2 menarik Italy seperti milan,rome,florence,venice pada minggu lepas 20-26dec08...secara kasarnya, semuanya berjalan dengan lancar dan kami sangat berpuashati dengan perjalanan kali ini..oke baikla saya akan menceritakan sedikit sebanyak apa yang berlaku dan apa yang menarik di tempat2 yang kami lawati bermula dengan Venice ke Milan ke Florence dan akhir sekali ke Rome..
VENICE aka VENEZIA
Sejurus kapal terbang yang kami naiki mendarat di lapangan terbang di venice kami bergegas menuju ke hotel yang telah kami booked, Hotel Villa Dori..Keesokannya kami mengunakan perkhidmatan shuttle bus hotel tersebut untuk pergi ke Piazalle Roma, the main station station for the bus,taxi, waterbus etc.. We bought 24hours ticket untuk semua jenis public transports berharga €16 [quite expensive tapi layan je la..] kami pon naek la waterbus dia dengan hati yang gembira kesemua interesting places kat Venice tu.. sape penah tgok cerita Italian Job mesti tau bahawa venice ni adalah bandar atas air, unik jugakla dengan gondola, waterbus, watertaxi etc... saya xla naik gondola tu sebb macam takot jer sebab dia macam sampan je, cuma dia cantek sket..dah la xreti berenang kalo jatuh sia-sia je hidup hahaha...plus, cuaca yang sangat sejuk, suhu yang negative n windy adoyai memang sedih je la jalan2 dalam sejuk2, selamat la bawak glove n baju agak thick!..huh! oke kt bawah ni da gmbr sket masa di venice!

MILAN aka MILANO
Seterusnya pengembaraan kami diteruskan ke milan, hari yang sama dengan hari kedatangan Beckham ke Milan untuk join AC Milan hehe... di Milan kami menginap di Hotel Basil Milan yang agak berhampian dengan center bandar tu tapi masih kami membeli ticket 24hours dia yang murah je €4 kalo xsilap, merangkumi metro,bus semua.. so kami memanfaatkan ticket tersebut dengan jayanya! apepon Milan memng Superb! kalo ada masa n rezeki yang lebih iA saya akan kembali ke Milan :D... Milan bukan hanya untuk sapa2 yang shopaholic malah juga untuk pelancong2 yang ingin melihat architecture yang menarik.. kami sempat bershopping jugak diMilan, i bought Jeans from Guess and seketul overcoat from ZARA..lebur jugak dwet tapi xpa la once in a blue moon..hehe~ Jadi kesimpulannya jom la ke Milan!!hehe..

FLORENCE aka FIRENZE
The next destination adalah florence, menginap di Hotel Ferretti Penzionne..di Florence kami berjalan sebab town dia agak kecil and sangat walkable..to be frank Florence ni selain Duomo, tempat2 laen dia mcm biasa2 je..kalo pernah ke prague mungkin anda akan dapat rasa kot bangunan2 dia just nice tapi xgempak!..hahaha~ tapi oke la..xdala buruk ke ape..sekali dah ke italy tu baik pergi je semua kot ;o) Florence sempat kami jelajahi kesemuanya sampai nk patah kaki berjalan..haha~ eh lupa pulak..paling bes kt Florence adalah Restaurant Madinna Tandorri dia..dah la Halal memang bes!hoho~

ROME aka ROMA
Terakhir kami di Italy adalah di bandar Rome, Rome memng undeniably gempak! dengan dia punya historical buildings yang gedabak besoo sememngnya sape2 pergi memng akan kagum la.. It was Boxing Day mase kitorg kt Rome unfortunately xsempt nk shopping sebb banyak sagt tempt2 yang menarik yang kena pergi..Ada juga kami jumpa warga Malaysia,Indonesia disana yang tengah bercuti..hehe.. ermm lupa nk cakap pada pengamatan saya orang Malaysia ni sangat recognisable la, mungkin sebab tudung kita, sebb semua penjual2 tu panggil2 kitorg 'Malaysia2!! Assalamualaikum' Kitorg banyak buat derkk je sebb kadang2 diorg ni bukan Islam pon tpi saja je nk suro beli barang diorg..hoho..yang penting jangan sampai tertipu sebb touristic places ni selalunya ramai je kaki2 tipu..hoho..

oke itu je kot..saya xda mood sangat la nk cerita panjang n detail2 lagi..nk upload gambar pon sebenarnya malas sebb banyak sgt gambr2 so nk tgok pon pening hahaha..sapa2 yang nk tgok lagi gambr2 berikutnya sila ke facebook or friendster saya yerk..and info kepada sape2 yang tag saya, akanku cuba untuk menjawapnya secepat mungkin..hehe!
Na Shledanou..Cau!

Monday, December 29, 2008

1muharam...1jan...ape beza hek?

"satu muharram detik permulaan
perkiraan tahun islam hijrah
perpindahan nabi dan umat islam
dari kota mekah ke kota madinah
atas keyakinan dan iman yg teguh
kaum muhajirin dan ansar bersatu
rela berkorban harta dan nyawa
demi menegakkan islam tercinta
hijrah itu pengorbanan
hijrah itu perjuangan
hijrah itu persaudaraan
hijrah membentuk perpaduan
oleh itu mari semua kita sambut maal hijrah
tegakkan semangat
kibarkan syiar islam
untuk sepanjang zaman"
Bila tiba je sambutan Maal Hijrah masa zaman2 sekolah dulu, lagu ni terus meletop2, famous mengalahkan lagu siti Nurhaliza, Britney Spears, pcd etc... Kalo sape yang duduk asrama lagi la familiar rasanye, semua kena masok pertandingan nasyid sempena maal hijrah and kena nyanyi lagu ni... so masing2 pon tiba-tiba jadi creative menukar melodi, menambah gaya, mempermutu dengan percusion blablabla.. tapi terfikir pulak saya harini...apa yang kita faham tentang sambutan Maal Hijrah??! adakah hanya sambutan? makan2? persembahan? ceramah yang mungkin hanya 10% je dengar??! Sambutan MAAL HIJRAH ni sama ke dengan sambutan HAPPY NEW YEAR 1 Jan? Ada beza ke?
FIKIR2KAN dan RENUNG2KAN..

Sunday, December 28, 2008

sad and happy..which one?

Just wanna share these 2 songs which currently i'm addicted with.. both are cover version taken from youtube, which means the songs were not sing by original singers ..but i like these versions more than the original one!..hehe~
Oke..the first one..a sad song by Luther Vandross, Dance With My Father, a song about love, family, losing someone you love the most etc :D.. covered by AJ Rafael..
An amazingly touching lyrics made my heart sink, plus his full-with-emotion singing do succesfully make me cry everytime i listened to it~! :o( i just cant resist the addiction to this song ...owh homesick! missing my family soo much ♥!
Reminder: Dont get me wrong oke..my father still sihat oke!...so here, I wanna thank to Allah, i'm sooo grateful..even being far away from my father and family but i still have them around, only miles separate us...
oke, hope you enjoy! [you can skip the 'talking' part at the beginning of the video.. :D]
here, i provide you guys with the lyrics so you can see how deep the meaning of this song! :o(
Dance With my Father Again
Back when I was a child
Before life removed all the innocence
My father would lift me high
And dance with my mother and me and then
Spin me around till I fell asleep
Then up the stairs he would carry me
And I knew for sure I was loved
If I could get another chance
Another walk, another dance with him
I'd play a song that would never, ever end
How I'd love, love, love to dance with my father again
When I and my mother would disagree
To get my way I would run from her to him
He'd make me laugh just to comfort me, yeah, yeah
Then finally make me do just what my mama said
Later that night when I was asleep
He left a dollar under my sheet
Never dreamed that he
Would be gone from me
If I could steal one final glance
One final step, one final dance with him
I'd play a song that would never, ever end
'Cause I'd love, love, love to dance with my father again
Sometimes I'd listen outside her door
And I'd hear her, mama cryin' for him
I pray for her even more than me
I pray for her even more than me
I know I'm prayin' for much too much
But could You send back the only man she loved
I know You don't do it usually
But Lord, she's dyin' to dance with my father again
Every night I fall asleep And this is all I ever dream

The second song is a great song from jason mraz and colbie cailat called Lucky..also by AJ Rafael but this time featuring his friend [myb!], Cathy Nguyen..
I'm a big fan of Jason Mraz but i think this version is much better than Jason's..
it's soo funny, enjoy! :)

That's all i think...i hope you enjoy these videos..u can find lots more awesome original and cover version videos on youtube!

ahoj a hezky den!

Saturday, December 27, 2008

i'm back!

Yeah! i'm back from a week holiday in italy, to be specific shopping and makan angin di Venice, Milan, Florence and Rome...sangatlah gembira~!
However, today i'm not gonna write anything about the percutian, also not to write a long entry bcoz i'm too tired, just arrived home an hour ago.. cuma tangan ni gatal nk taip jugak sket bila tgok blog ni dah lama x diupdate :o)
i'll post about the ITALY thingy akan datang, after i recieved all the pics from my friends oke..
Harini hanya nak list down what must/should i do nex week bfore my classes started[as a reminder kepada diri yang semakin cepat lupa ]..oke seminggu lagi cuti, apa perlu buat?!:
1. Renew ISIC [international student identity card] card bfore jan..
2. Post my practical training application letter to my sis-in-law ASAP!
3. Withdraw duit..i'm totally broke! dah xda cash langsung ni, selamat MARA masuk allowance dah!..ni semua pasal MILAN la ni..haih~!
4. Bayar duit rumah before 5th..!!!!
5. Czech tests on early jan..please work on it koin!sket pon jadi la...
6. Biology credit on 19Jan - terlalu banyak! jadi baik mula awal :)
* no. 5&6 tu jgn percaya sangat! xberapa yakin sangat akan dibuat!huhuhu yela tgah mood cuti lagi ni kan..hehe~
oke..nak layan onepiece before tido!hehe...SALAM!
p/s: wait for my update on ITALY soon!

Thursday, December 18, 2008

terlalu banyak...

YEEEEEEEHHHHHHAAAAAAAA..................!
Cuti datang lagi...saya sudah bebas dari segala ancaman test!..
sebenarnya banyak laa yang menanti after cuti chrismas ni tapi tu nanti2 la kita pikir.. :o]
sebenarnya takda ape pon yang nk diceritakan...cuma nk highlight beberapa perkara yang ada dalam fikiran sekarang ni..
.rehat.
.ITALY.
.family.
.jealous.
.perfection.
.insecure.
.onepiece.
.practical.
.2nd year.
.undefined.

REHAT + ITALY
oke..saya akan bergerak Italy pada hari isnin ni untuk menjelajahi bumi Italy selama seminggu.. iA saya akan ke milan-florence-rome-venice.. seminggu adalah sangat singkat sebenarnya untuk pergi kesemua tempat2 tersebut tapi sebab kami pon pergi bertiga je so rasanya ringkas dan padat la perjalanan kami ni..harap2 la..

Doakan perjalanan kami pergi dan balik dengan selamat yee..

FAMILY + JEALOUS
Semalam along sent me sms from Malaysia..
"Semekum adik along ape kabo? lama xdengar cerita..sibuk ke? study cmna? Along n Kak Na ondaway balik umah kita ni Kak Intan n family ada...semua nak celeb birthday daniel.. so ape perkembangan terbaru?...."

Bohuzel, i was in Current Health Prob class, plus xda creditt...selamat chenad ada credit,so ape lagi cilok la satu meset dia! hehehe..thanks chenad~!
To be frank, saya ni jenis pelupa sket bab2 nk telefon ni..tak jugak nak kate lupa family/rumah, sebab selalu giler homesick!!!!hahahaa...mngkin terlalu banyak benda yang kena buat then keep tunda kalo rasa nk kol tu...ermm... :o(
Sampai satu ketika dulu saya lupa bahawasanya dah 2minggu lebih saya xmeng'update' cerita2 saya pada mak saya, dengan ertikata lain xtelefon rumah la, my mum punya la sedih sampai dia menangis rindukan anak dia sorang ni...[memang patot kena bakar la KOIN ni! Zalim...hoho!] tapi seriously, i felt soooo~ guilty that time!
bagus jugak benda tu happen, sebb sekarang ada improvement kan?hahaha... saya rajin telefon rumah sket!hehe :o)
ok berbalik ke cerita asal...saya jeleskn diorg...!!!!
diorg gather ramai2 tapi saya xda...waaaaaa~~~ :o(
benda2 mcmni la yang selalu make me feel regret of studying abroad..hoho

PERFECTION + INSECURE
perfection??! insecure??!Saya ada buat essay on perfectionism untuk assigment cognitive behavioural therapy dulu..sumtime saya rasa saya ni ada sket2 ciri2 seorang perfectionist..tapi kadang2 langsung xda..hahaha... ada ke theory laen dalam hal ni??
insecure bout things even a small little thing... haih banyak benda sekarang ni yang menyebabkan saya rasa insecure~

ONE PIECE
i dont have time...but i've to finish all episodes of ONE PIECE [381 episodes and still ongoing..].. baru nk mencecah 200epi!!! mcmana nk kejar ni??!!huhu...i feel like killing someone :someone who introducing this anime! hahahaha....*peace!*

PRACTICAL + 2ND YEAR
oke now about my study... i've to do a week practical in any hospital [in cz or msia!] during my summer break! kalo nk buat kat sini CZ,saya kena balik sini awal mase cuti summer nanti sebb hospital disini hanya akan dibuka untuk practical training tu on the last week of september, mane bole!!!! saya nak raya kt malaysia!!!.... Jadi sekarang saya berharap agar my sister-in-law can help me with this, saya nk buat kt hospital dia kerja!! HOSPITAL SULTAN ISMAIL, JB... harap2 bole raya kt malaysia tahun depan!~
cakap pasal raya, kena la lepas final exam dlu baru bole raya! winter sem dah nak abes...tak lama lagi summer sem pulak! pstu final menanti...then balik..nampak macam senang tapi haih kalo teringat experience 1st year mase final exam dulu naik jgak bulu roma!hahaha~
apepon saya akan berusaha keras agar boleh menghabiskan exam dengan cepat dan balik malaysia cepat dan lama serta boleh beraya dengan keluarga...hoho~

UNDEFINED
.....remain undefined~

Tuesday, December 16, 2008

life is'nt..

Life isn't about keeping score,
It's not about how many people call you and
it's not about who you've dated, are dating or haven't dates at all..
It isn't about who you're kissed, what sports you play or which guy or girl likes you.
It's not about your shoes or your hair or the colour of your skin or where you live or go to school,
In fact it's not about grades, money, clothes or colleges that accept you or not,
Life isn't about how accepted or unaccepted you are.
Life just isn't about that...

But life is about who you love and who you hurt,
It's about how you feel about yourself,
It's about trust, happiness and compassion.
It's about sticking up for your friends and replacing inner hate with love.
Life is about avoiding jelousy, overcoming ignorance and building confidence,
It's about what you say and what you mean,
It's about seeing people for who they are and not what they are,
Most of all it is about choosing to use your life to touch someone else's in a way that could never have been achieved,
Otherwise these choices are what life's about..

mari menjawap!

Tagged by nadea..so here's mine!

1)Do you think you’re hot?
big NO!..i'm soo cold! sekarang winter la.. :o)

2)Upload your favourite picture of you!
3)Why do you like that picture?
the picca means a lot for me..
Walking/Hiking more than 15km in a cold-wet day..i'm proud of myself..
[more info..refer to my previous2 post]

4)When was the last time you ate pizza?
a couple of weeks ago at Sports Cafe with chenad n iela!

5)The last song you listened to?
More Than a Woman by Aaliyah feat Timbaland

6)What are you doing right now besides this?
facebooking~

7)What name would you prefer besides yours?
xda..i jus luv my name!

I tag :
1. Bek Intan
2. SueAbuBakar
3.Azie
4. didie
5. Fatin

8)Who is number 1?
my babe! my bebek!..complete THE BEBEKZZ CREW~

9)Number 3 is having a relationship with?
i'm sorry i dunno...

10)Say something about number 5?
a good friend of mine.kenal masa di Banting, now dia di dublin,eire..

11)How about number 4?
didie..dulu kelas M05A, now she's my classmate.. a good listener! :o)

12)Who is number 2?
kawan yang paling lama dan kami masih in touch..masih lekat di hippocampus masing2..kenal since tadika!
ok that's it!

Saturday, December 13, 2008

sharing is loving..

fowarded IM dari seorang sahabat mengenai doa rasullulah didalam sebuah hadith soheh, jom sama-sama amalkannya, semoga semua dapat manfaat darinya..
Potongan Hadith sahih riwayat Imam Ahmad dan Imam Tarmizi yang merupakan doa Rasullullah SAW :
"ya Allah aku pohon daripadamu perbuatan-perbuatan baik, ku pohon daripadamu agar dijauhkan perbuatan mungkar, dan cintakan orang-orang miskin. Agar engkau ampun daku dan kesian kepada aku, jika engkau ingin atau hendak mengenakan kepada satu kaum fitnah iaini gangguan kerosakan cubaan terhadap agama mereka, matikanlah aku dalam keadaan tidak difitnah, tidak terkena fitnah yang merosakkan agama..aku memohon darimu cintamu, dan cinta orang yang mencintaimu..dan cintakan amal yang boleh menyampaikan aku kepadamu..
Baginda muhammad SAW bersabda 'belajarlah dan kajilah doa ini sesungguhnya ini semua benar'.."

Wednesday, December 10, 2008

doctor in the making..

Kalo nak cerita pasal stress, tension, penat, busy etc, rasenyer as a student memng benda2 ni xkan lari dari kehidupan kita kot, so penat jugak la kan kalo nk tulis hari-hari pasal stress2 sume ni and korg semua pon mesti la muak jugak kalo hari2 bace blog ni cerita xlaen xbukan mesti pasal perkara-perkara highlighted above tu kan..hehe..

So, skip that part, let move on to something which is more interesting..
Hari raya Aidiladha..08
owh silap, sebenarnya xda ape pon yg interesting sangat yang berlaku in the past few days.. hari raya aidiladha macam biasa la, xda la meriah sangat sebab class still on, plus i had physio test and presentation on Neurophysio&Myology on that day..the only different the day from any other days is that i skipped 3 periods of lecture in a row - biochem n physio, untuk sembahyang raya.. itu je la kot, tu pon xda la serious sangat sebb macam selalu jugak skip lectures..hahaha~
in the lecture hall on the Aidiladha

Next, just wanna share my experience doing the Urethral Catheterization during my Basics of Patients Care's practical...inserting the cathether tru patient's urethra to collect sample, to monitor patient's urine etc.. In hospital this procedure is usually done by nurse not general practitioner/doctor, tapi ni basic kan kena la tahu..hehe.. if u're not a medic student and hv no idea what the hell em talking about here, jus fikir2 sket masa korg pergi melawat2 saudara2 atau rakan2 kat hospital ada penah nampak x plastic bag kt tepi katil tu yang mengandungi air kencing yang di'connect' pada patient tu..haaa..itu la yang saya tengah cerita ni...oke, eventho we only have opportunity to do it on the model/dummy yet it still fun...kelakar!hahaha..to be frank, nothing is funny about the procedure, tapi my classmates yang mereng and their action when doing or practising the procedure memng xle blah..hehe.. menarikla sebenarnya procedure ni tapi ntah la i dont think i can do it, especially on a concious patient..xboleh nk imagine the situation, harap2 tak akan pernah kena buat benda ni kt patient..! oke, here r some photos!~

Dr Glen and Dr Sven in the process to insert the catheter in the babicka urethra
Miss Tumova and ila watak-watak kodi digambar ini..*peace!*
Dr. Fara and Dr. Madihah in the house...
Shantanu and Sven menjadi watak kodi..
Dr. JB Leiknes is trying hard to instill the catheter in the dedecka
thanks for reading :o)

Saturday, December 6, 2008

Aidiladha vs Chrismas

ASSALAMUALAIKUM a DOBRY DEN
Kelihatan semakin rancak persiapan warga czech republic membuat persediaan untuk menyambut chrismas 25december ini, pokok-pokok dihias dengan lampu 'kelip-kelip', begitu juga dengan bangunan-bangunan disini penuh dengan lampu-lampu yang menarik...tesco dah pusat membeli-belah lain juga tidak ketinggalan mengambil bahagian untuk menghias dan mengadakan promosi besar-besaran sempena chrismas yang bakal menjelang...rakyat czech masing-masing mulai sibuk membeli perhiasan untuk pokok krismas dan rumah masing2... saling xtumpah sama dengan warga malaysia tatkala raya aidilfitri menjelma...

hradecians + Olomocians

Sakan menyaksikan persiapan mereka menyambut chrismas, apa pula persediaan kita disini untuk menyambut Hari Raya Adiladha..? tahukah kita bila hari raya aidiladha tahun ini? beginilah hidup kita dirantauan, apabila tiada sapa yang mengingatkan kita pada tarikh-tarikh penting bagi umat islam seperti hari raya aidiladha, maal hijrah,isra' mikraj, maulidurrasul dsb, begitu mudah untuk kita terlupa...kesibukan dalam kehidupan sehari-harian sepatutnya tidak kita jadikan alasan untuk terlupa atau tidak peka dengan perkara-perkara seperti ini [seisi menemplak diri sendiri yang sering alpa!]..bila la nak ada kesedaran ni..haih~ jadi berbalik pada soalan asal saya..apa persediaan kita untuk menyambut hari raya aidiladha tahun ni? apa yang bakal kita korbankan? tepuk dada tanya diri sendiri..guna akal untuk berfikir, guna hati untuk menilai, semoga setiap titik pengorbanan yang kita lakukan bakal diredhai Allah dan tidak sia-sia..ameen..

oke dah tak tahu nk tulis ape...eh jap, lupa nk cerita, harini warga muslim di hradec kralove berpakat ramai2 berpuasa dan mengadakan majlis iftar sambil meraikan aqiqah yang dilaksanakan oleh seorang warga muslim disini.. Alhamdullilah petang tadi di Medium kami berbuka puasa ramai-ramai, rindu suasana di bulan ramadhan dulu..satu yang berbeza hari ini, ramai muka-muka baru warga arab2 yang hadir, mungkin pelajar baru,mungkin juga ada yang datang atas urusan-urusan lain, walauapapon seronok jugak bila komuniti islam disini bertambah ramai...meriah sikit kalo ada apa-apa sambutan..hehe

Selepas pulang dari Majlis tersebut kami [cejpovians!] pergi singgah ke tesco Futurum, makan lagi then beli bunga api..pastu ape lagi balik tu sakan la kitorg maen...lepas gian nk maen bunga api..terukkan..haha~
oke..xboleh lame2 disini..banyak keja~
Isnin ni adalah Hari Raya Aidiladha disini dan bersempena dengan itu kami ada test neurophysiology & myology, up lagi kerja, ada presentation masa seminar petang tu...*sigh!*
walauapapun,
"saya ingin mengucapkan selamat menyambut hari raya aidiladha buat semua warga muslim diseluruh dunia...juga khususnya buat ibu ayah dan keluarga di Malaysia! rinduuuu~"
WASALAM!

Thursday, December 4, 2008

when you can live forever, what do you live for?

Punya la postpone n postpone due to ketak-kecukupan masa, akhirnya harini tertunai jugak impian nk tengok TWILIGHT.. As i expected, i'm very very and very satisfied wasting my time watching this movie..sangat puas hati..!
TWILIGHT ni is an action-packed, modern-day love story between a normal girl Bella Swan (Kristen Stewart)and a handsome romantic vampire, Edward Cullen (Robert Pattinson). The story begin with 'bunga-bunga cinta' between them and continue with the action part when a clan of new vampires -James, Laurent and Victoria come to the town and threaten to disrupt their way of life...oke i dont want to continue because i think its wud be more interesting if you guys watch it by urself..hehe..
"dont worry i'll do whatever it takes to protect you" -Edward Cullen-

Kalo la in real life vampire mcmni wujud mesti semua jejaka2 diluar sana payah nk cari makan!LoL!
oh Edward Cullen, dah la romantic, bijak, kacak,kacak,kacak and prefer x sedut darah manusia ,boleh bawak dating atas pokok, boleh terbang and panjat pokok dengan laju, gagah, protective apa lagi...xle list semua ni xmuat...hehehe..apepon cerita ni best! sila tengok! hehe~

Monday, December 1, 2008

langkah pertama sebelum berlari...

MEMO RINGKAS DARI SANG PENULIS..
MODE : TEGAS! SERIUS!

Alhamdullilah...hari ini diriku mampu manarik nafas lega setelah berjaya menamatkan credit test biochemistry dengan jayanya.. betul kata mak, kalau kita usaha betul-betul takda apa yang mustahil, Allah Maha Adil sebaik2 penilai, Dia tidak akan pernah mensia-siakan tiap-tiap usaha umatnya...Ameen! Semuanya ditangan Allah, inilah nikmat kita orang yang beragama ISLAM..berusaha..bertawakal..dan bersyukur..

Perjalananku agak lancar setakat ini, walauapapun, tidak pernah terlintas untuk aku meletakkan diri ini dalam kondisi yang selesa, jauh sekali untuk berpuas hati dengan apa yang kucapai saat ini...hakikat nyata tahun kedua bidang perubatan di sini agak santai dibandingkan dengan tahun pertama tidak akan ku jadikan wadah untukku hanyut dalam duniaku sendiri...aku perlu sentiasa mengambil ikhtibar dari apa yang berlaku.. kesenangan itu suatu cabaran, kesenangan itu mampu membunuh dalam senyap...jangan biarkan diri terleka..

Sepatah kata seorang sahabatku, "Masanya dah tiba untuk kita mula berfikir dan bergerak secara serius dalam hidup"..serius bukan bermakna langsung tiada ruang untuk bergembira, namun ianya bermaksud serius dalam memikirkan hala tuju masa hadapan... kenapa sekarang? kerana dirasakan diri ini sudah cukup dewasa, sudah pun 21 tahun, sudah wajar memikirkan tentang isi kehidupan, tentang tanggungjawab yang perlu dipikul dan sebagainya...

sesungguhnya 'menjadi doktor' adalah satu ungkapan mudah yang mampu dilontarkan dari mulut sesiapa sahaja, namun, mengapainya memerlukan pengorbanan yang besar ada ia melibatkan satu perjuangan yang panjang, perjuangan yang membabitkan pelbagai rentak [berlari, bangun, terjatuh, tertiarap, bangun dan berlari kembali].. tanggungjawab seorang doktor juga tidak boleh dipandang enteng...dealing with life! beranikah?! walaupun dirasakan jauh lagi untuk bergelar doktor namun tidak salah untuk kita membiasakan diri dengannya.. Enthusiastic! seperti hujah masing-masing taatkala ingin membuktikan betapa mendalamnya minat kita dalam bidang ini semasa medical interview dulu..jadi buktikanlah!

Allah berfirman bahawa Dia tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka sendiri [berusaha] merubahnya... Jadi tidak salah untuk kita memperjuangkan apa yang perlu diperjuangkan.. Susah memang susah, tapi kena ingat 'Nothing worth having ever comes easy'...berhenti merungut, berhenti menyumpah takdir yang mendatang, kerana semua ini tidak akan membawa kita kemana..tanamkan dalam hati bahawa setiap yang ditakdirkan untuk kita adalah tanggungjawab kita dan ada hikmah disebaliknya...Allah Maha Mengetahui, Dia tahu setiap yang dikurniakan kepada kita adalah yang terbaik untuk kita dan Dia tahu kita mampu melakukanya...insyaAllah..

Nerd?Geek? dan apa-apa lagi gelaran yang mahu diberi? semua itu tidak penting kerana tatkala kita memegang segulung ijazah MBBS/MUDR tiada sapa yang mampu berkata apa-apa..jadi ayuhla kita teruskan berusaha..berusaha kearah matlamat hidup kita...


sila tunggu kemunculan Dr. Nurul Ain binti Razali in less than 5years time ok..huhu!

apa yang yang merasuk diriku harini..bersemangat sungguh!hehe..apepun semua diatas keluar dari hati kecil ni dan tiada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang sudah meninggal dunia...
TAMAT

Sunday, November 30, 2008

when sacrifices needed...

People! i just wanna share this lyrics with u guys...
em currently kinda addicted with all hilary's songs [lagu lame2!]..hehe...
oke xle lame2 disini..biochem test tomorrow!
waaaaa..help me! i'm sick of memorizing all these chemical structures, sape la yg bijak sgt menemui semua benda2 ni..haih~
LAST SONG- HILARY DUFF
"Someday you will find the place
It's a place where love takes over hate
Then you'll see all the things you do
Affect everyone around you
Then you'll see there's no fear at all
You held my hand we took down that wall
As I looked at you with nothing to say
Now I understand why you pushed me away
I looked far and now I see
That the only one I needed was me. "

Saturday, November 29, 2008

xda keja carik keja..

Jom hafal structure amino acid ni seketul2..hafal elok2 jgn bagi tertukar oke..haha~ go!...go!...go!

Wednesday, November 26, 2008

tongue twister..?

owhh..Czech language drives me insane!

Sunday, November 23, 2008

hradec kralove

snowman pertama kami tahun ni!hehe~
XPDC merentasi lautan snow..keh3!

people! more photos in my fb oke..below are vid kejakunan kami!hahaha...i've to admit it!sebab rumah saya kt malaysia xda snow..hehe

video


Saturday, November 22, 2008

missing my home sweet home!

ASSALAMUALAIKUM..
Selepas March yang lepas, harini kami di hradec kralove sekali lagi dikurniakan snow yang melimpah2 dan mencurah2, meliputi dan menyaluti semua permukaan.. puteh, bersih, suci... Alhamdullilah! betapa besar nikmat Allah! new season called winter was just started! again i'm so grateful dicampak ke bumi czech republic ni...
Esok 23 NOVEMBER 2008...Birthday my one and only adik yang ke 14..Nurul Atiqah Binti Razali aka Pitord atau nak bes lagi boleh panggil kentut!hehehe..
Happy birthday darling...love you sooo muchh!

[pitord-koin-angah-along]


Haihhh..malam yang dingin ni...
dalam kesibukan study untuk test2 yang mendatang, keseronokan bermain snow, jauh di sudut hati terasa rindu sangat-sangat rumah berserta keluarga di Malaysia *deepsigh!*..

Saat ini...
hanya penghujung rangkaian maya yang sering menghulur seberkas ihsan menyambungkan kami diantara dua benua berbeza ini taatkala rindu begitu menusuk..
ku rindukan senda gurau kita..ku rindukan saat kita bersama..
Tiada lagi sentuhan Mak yang sering memberi keyakinan tatkala daku hampir berputus asa..
Jauh sekali tatapan mata Ayah memberikan butiran kata yang menjadi penguat diri untuk terus berjuang..
Masa tidak lagi begitu mengizinkan kami si adik,kakak dan abang berkongsi gelak duka..
hanya airmata yang mampu mencoretkan segalanya bila tiada kata bisa..
Aku lemah bila bersendiri..Celaru tanpa tuju..bingung tidak bertepi..sebak tiada henti..
ya Tuhan, saat ini hanya Kaulah tempatku menumpang kasih, tempatku mencurah isi hati..
Kau kuatkanlah diri ini...sesungguhnya masih jauh perjalananku disini..
'mampukah aku?' persoalan dituju tanpa henti..

oke..tu je yang mampu ditulis,dah xle nk sambung..kesimpulannya HOMESICK!..

Thursday, November 20, 2008

the world's ultimate treasure

.tinggi semangat.
.tutup telinga.
.focus sahaja.
.matlamat utama.
.berdiri tegak.
.hindar hasutan.
.jangan terpedaya.
.bergantung padaNYA.
.tabahkan hati.
.sentiasa bermotivasi.
.INSYA'ALLAH BERJAYA.

Tuesday, November 18, 2008

bila matahari terpaksa mengaku kalah!

Dengarlah matahariku, suara tangisanku.. SEJUKKKKKK!!!!
YEAAAY!! dh SNOWing~
belakang palachova koleje! winter 2007

Salam....Sebenarnya takda idea pon nk cakap apa tapi tangan gatal nk menaip..hehe..kalo ikutkan banyak je kena study sebab next week ada test immunology and czech!,tapi kemalasan membatasi segalanya..hehe.. plus, actually i tengah settlekan sum stuffs untuk winter break nanti...

Cuti 3hari sudah cukup untuk melemakkan badan dan mata hingga tidak mampu bangon dan bergegas ke kelas seawal 8pagi hari ini..Keluar akhirnya saya seawal 8.30pagi untuk ke lecture medbiology selepas men'skip' satu lecture biochem kol 8 tu..haha..[please dont try this at home!he3..]

kejakunan terserlah! pertama kali menikmati snow!

hari ini terSANGATlah sejukkk suhu di tertera di board kt Central tadi 1degree celcius, tapi mcam rasa dah negative...frost everywhere,wrapping roof of cars,grass,banches etc..cahaya matahari tetap gah memancar namun masih tidak mampu mencairkan frost tersebut..hoho..sape cakap matahari paling hebat??!hahaha...
gambar-gambar bermain snow last year~

oke tadi berjumpa juniors di faculty..agak ramai bertanya bila agaknya akan turun kerpasan berbentuk salji aka SNOW tahun ini..haih diorg ni ingat kakak-kakak ni semua ahli nujum ke? xpon pentelek cuaca..ahahaha...tiba2 teringat pulak peristiwa kejakunan yang teramat kami semasa pertama kali menikmati snow di musim salju yang lepas..hehe.. kelakar juga kalo dipikir2 balik..tapi seronok dan jauh dilubuk hati terasa sangat bersyukur dapat nikmat sebegini besar.. Alhamdulillah, terima kasih Allah..
our 1st snowman yang agak tak comel!

yeaaay! it's snowing!!! 19 nov 2008, 00.10 tak sia-sia semua mengharapkan snow turun..so kepada semua warga malaysia di Czech republic, to be specific..in Hradec Kralove sila lah bersedia untuk membuat snowman! beli winterbut! maen snow dan sebagainya hehehe..tngu salji menebal baru amek gambar banyak2 oke~