Thursday, October 15, 2009

mati terhempap buku..

Since aku dah habes hari2 penyeksaan & keletihan dalam minggu ni...dan memandangkan jugak dah lama aku xbebel2 dalam blog ni...so, aku pon mengambil keputusan untuk meringankan jari-jemari untuk menaip sesuatu disini...ni nk cerita sket ni la pengalaman aku sepanjang menjadi budak medic tahun ke 3 ni [poyo giler! :P] dan sepanjang keberadaan aku di Faculty Hospital Hradec Kralove, Cz tahun ni...
Harini bersama 3 groupmates aku yg laen berada di Plicni Oddeleni [Dept. of Pulmonary Medicine] bersama Dr. Koblizek, head of the department & the doctor who incharge our grup for PE [Physical examination in Internal Medicine]..Dr. Koblizek tak pernah diketemui sebelum ni kerana ada conference kt Athens, harini pertama kali jumpa dia, what a nice person he is..down-to-earth, willing to help, treating his patients full-heartedly etcc...
Contohnya, tadi sebelum masok wad ICU semua kena pakai Surgery gown kaler biru tu sebb nk elak Nasocomial infections, kan ke tali2 baju tu kat belakang dan agak susah nk diikat sendiri, kebaik-hatian Doc tersebut siap tolong ikatkan tali surgery gown aku lagi...baekkan dia :P hehe~
Then, dari practical training aku di salah satu hosp. kerajaan di Johor masa summer break mase tu, i can compare cara layanan doktor pada pesakit...i dont wanna make any overgeneralisation, but just want to mention this, i impress with the way this Doc treats his patients...dia usap2 rambut pakcik2 tu, dia urut2 bahu, explain everything clearly, bergurau2 comel walaupon aku xpaham sgt ape diorg ckp etc.. bila aku fikir balik, no wonder all his patients volunteerly wanna be our 'specimen' untuk belajar :D
So, briefly harini aku & 3 yg laen focus on chest examination, kitorg buat all the classical ways to check the chest & pulmonary system ; Inspection, Palpitation, Percussion & Ascultation... lebihkurang 10 patients with various pulmonary disorders like COPD, Empysema, Chronic Asthma, Lung cancer, atelectasis, Pneumonis, Pneumothorax etc kitorg check...Discussing the problems & etiology... so, ape yang aku boleh cakap, seronok jugak check dada orang ni, bermain dgn stethoscope, dlu penat aku fikir bunyik ape yg doktor2 ni dengar pakai stethoscope ni.. rupa2nya macam2 bunyik ada kt dada2 manusia ni..hikhik..
Okeh, tamat pasal tu... Subject2 laen untuk tahun ni to be honest sgt menarik, cuma agak terlalu banyak dan kalo nk study tu mungkin akan termuntah2 baru boleh habes...Contohnya PathoAnatomy..soalan final 200++ tu sudah tentu akan meningkatkan kadar cothecolamine, adrenalin kalo difikirkan, ditambah lagi beratus slide2 pathology semua tu nampak menarik *yummy :P* Next month mungkin aku akan amek satu final..medical Immunology dan December plak ada 2 final menanti, PE & Microbe...
Mengenai kehidupan? sekarang aku hidup aman permai, cuma agak letih dengan class yang agak sesak..sape suro gatal amek elective subject sampai 8credits..hahaha padan muka!!! tapi xpa, untuk kemudahan masa akan datang xsalah..hihi...
Selain tu? dah xda ape2 sangat kot... Cuma cuaca disini semakin sejuk, angin kencang & sangat sejuk mencucuk2 je tulang2ku, kesakitan frostbite sket2 mula terasa kt pheripheral regions esp kaki & tangan...Baju bulu2 & berlapis & featured by lots of fantastics features untuk menangkis kesejukan mulai keluar dari almari...berada dibawah duvet for most of my time kt rumah sebb sejuk...tu je la kot.. ahha just wanna say this, tak sabar nak tunggu snow turun eventho this gonna be my third winter here...hehe :) kejakunan masih tidak dapat dibendung, but i cudnt care less..
..Okeh la, letih dah ni, memula tadi ingt nk assort nota, pastu gatal blogging plak, pastu skrg dah ngantok adeyh!!, Okeh la adios dlu...sambung kemudian k! Salam~

6 comments:

muhammad noor ismail said...

owh, ade term hari2 penyeksaan ek? hehe.. nyway, internal medicine mmg interesting pun, esp bile kite sendiri yg examine patient ;p
okeh, njoy 3rd year..

keyLa said...

hoho..igtkan real punye kena hempap buku..hehe

byknye elective!penting ke sume tu?huhu

hebat lah kak koin..tabik toing2

kokochan said...

mohd noor:
hehe..term khas tu, hanya boleh dipakai pada waktu2 tertentu je..hikhik
yup2, best! esp dpt doc best..blaja internal medicine pastu tambah plak gantung stetoscope kt leher, betul2 rasa aura doctor tu dah dekat je..hahaha~

kokochan said...

keyla:
hahaha..saja je tajuk tu buat gimik sket..xda kena mengena pon ngn yg hidup atau yg mati..hihi

elective tu xda la penting mana, yg penting kena ada 18credit til 5th year ni..saja je amek banyak sket supaya senng tahun2 akan dtg nnti..tapi seksa la sket..hehe~
hebat?hahaha..xda maknanya..sama je semua :o)

U-soft said...

x mati la...

kokochan said...

ape yg xmati nya usop?haha tiba2 je..