Monday, January 18, 2010

jiwa kacau



situation:kelayuan snow
hati xgembira eventho snow masih tebal skrg ni...
snow tebal --> love vs hate
selalu love menang...tapi sekarang hate menang..haha~
jiwa celaru bagai siaran terganggu..hoho
situation : gonna sit my final PE in less than a week!!!!!
but i'm still stuck in the middle of this PE books, trying to relate everything & make sense of everything i read....to be frank this PE doesnt going quiet well for me right now..
plus, the idea of passing MCQ before the practical part of the final exam just drives me insane!
MCQ over Essay or Oral exam...MCQ suppose to be better, but not this time maybe...i just hate the way the MCQ exam is done...!!!
okeyh la merungut banyak pon xguna...kn study!!!!!!!!!!

eh..eh.. nk cerita la sket lagi :)

Situasi: kelas PE khamis lepass..yang aku rasa bodoh, lawak plus malu!haha...
last week, tanpa sebarang amaran, setiba di pulmonary department....ade ke doktor kitorg dah arrange each of us dgan sorang patient untuk dicheck!!! *dush! dush!*
dah la xstudy ape2 sangat that time...gelabah macam kambeng la aku, at least kalo pairing leh la gak berdiskusi umum..ni seketul2..arghhhh!!! memang ketegangan lalu lintas btol la mase tu..haha

Dr. Koblizek hantar aku ke ward pesakit tu..pastu dia cakap ngn patient tu blablabla dalam bahasa czech yang aku dapat grab sket2 je.. pastu dia cakap ngn aku :

"orite Ain, this is ur task.. to check this patient..and i give u some clue, this patient suffer from disease related to circulatory system"

okey : respond aku dengan konon2 yakin...lol!

Aku pon buat senyum kambeng ke Doc tu sebelom dia tinggalkan aku ngn patient tu...
Mase tu otak aku ligat la pikir, ape 1st aku nk buat ni....adoi..adoi...circulatory system??? ni ward pulmonary...ape ek possible saket makcik ni...
so nk cover gelabah aku, without a word, aku pon buat2 la tulis sket kt kertas aku nama patient tu...hahhaa
then aku rasa awkward giler r sebb, sunyi sepi je xcakap ape2...
pastu aku try la recall ape2 ayat czech yg aku penah belajar dlu..so aku pon try la sket2, dalam hati harap2 makcik ni paham ape aku cakap..ahaha
antara dialog aku :

" Jsem Ain, studuji medicinu v tretim rocniku.. "
"Muzu polozit nejaky otazy ? a potom vysetrim vas..?"
[read :i'm Ain, 3rd year medical student..
can i ask u some questions & then examine you]

Patient tu pon senyum & respond dengan baek..hihi
ano..ano [read: yes..yes]

mungkin dia nampak aku gelabah plus czech aku ke laut gilerr..haha
Pastu aku pon tanya dia punya history sket, and basic2 soalan pasal saket dia..
selamat la dia yang banyak bercerita..aku pon dengar je la..selamat jugak czech dia boleh dipahami sket2..
dia cakap kat aku dia ada Scleroderma sambil tunjuk tangan dia...aku pon oke la...dia saket scleroderma..
TAPIII... masalahnyer aku tak ingt la plak Scleroderma tu cmna since aku memng xbace & xready ape2 pon.., so examination ape? ape symptom? ape physical finding?? memang terasa bengong plus budus la tyme tu...
then, tanpa segan silu aku tanya dia ape masalah dia ada, then aku follow je ape yg dia rasa
....dia kate:
" mam dustnost ale pri namaze "
read: i've dyspnea on exertion

so, aku wat la chest examination, auscultatiaon, percussion, inspection...
pastu dia tunjuk tangan dia...so aku tgok & palpate la tangan dia
macam ada clubbing fingers sket, hardening of tissue..
.....etcc..
pastu examination2 tu berjalan la macam tu eventho aku clueless btol Scleroderma tu saket ape..hahah~

akhir2 tu, makcik senyum then dia pegang tangan aku dia kata :

" ......studene" [read: sejuk!]

muahahaha..tangan aku memng sejuk selalu...tapi with the cuaca sekarang & nervous gaban tu bertambah la sejuk..hahaha lawak je..mesti makcik tu tahu aku cuak..hahaha~

then, abes check2 tu semua, kitorg gather & g balik ke tempat patient masing2 & present la finding semua kt group & doctor kitorg.. pastu doktor kitorg la yg explain semua saket2 tu termasok la scleroderma tu..muahahaha...

tamat la cerita ....................
kesimpulannya, kalo taknak malu & terasa bodoh kena la study elok2 koinnnn!haha~


oke2...have to go back to PE...
hari ni dah tido dari kol 3ptg sampai kol 7 malam tadi melayan hati yang rungsing, jiwa yang kacau ni...exam syndrome datang dah! :P
...lets trying hard to think like a cardiologist,..to act like an expert internist..
pray for us & wish us luck! :)

ps: gambar2 hanya hiasan semata2.. :P

10 comments:

rusnarusli said...

salam koko! all the best naaa.. doakan kami jugak ^_^
gambar wanita berkalung sorban tu.. mcm daku kenai.. hihihi

r3alfarhha said...

waaa..pening bace istilah2 medic ni laa..@_@
walau apepon,
don't give up , koin!
i know u can do it!
take your time to study all that...

makin banyak yg kte tahu, sebenarnya makin banyak gak yg kte tak tahu = makin banyak yg kte cuba ingat, selalunya makin banyak gak mende2 laen yg kte lupa~~
0_o

kokochan said...

rusna:
insyaAllah semoga kita semua dipermudahkan Allah dalam segala urusan :)
All the best korgg!!!!

hihi wanita berkalung sorban tu memng anda kenali hihihihi...

kokochan said...

ummifarha:
btol2! huhu...
thanksss ummi...
u too good luck in everything u do! :)

Akmar Anuar said...

wah koko!

abeh presentation tu, btol ke tak physical finding, s/s sesume tuh?


perghhhhhhhh!!!
pergi terus tanpe wat sebarang revision...
kalo si kama ade kat sane, si kama ni yg di-interview oleh pesakit...muahahahha :P

kokochan said...

akmaranuar:
muahaha..tu la yang gelabah semacam je! kalo ready ok la skett kot.. masalahnye doc kitorg yg xbgtau ape2,so semua pon tak study la..haha~

haha physical finding tu dapat la sket2 based on patient's complaints & yang terperasan haha... yg termiss tu doc tu yg explain..haha~
memng lawak je la time tu..haha~

missc0mot said...

hoho....xsgka ak bc smpi abis ko bebel tuh..

bes plak cte ni..haha =p

go koin go!!
gLuck!!!

Liyana said...

koin, koin tertinggal satu tak cerita.. penyakit makcik tu apa...nama saintifik tak faham lah..ngeh2

kokochan said...

miscomot:
hahaha bagos2 bace lagi len kali :P
hihihi..thanks :)

kokochan said...

kaknorli:
hihi scleroderma ni penyakit keturunan/genetik biasanya..sakit bila immunity kita xbetul..

dipanggil autoimmune disease,bila antibody dalam badan kita yang patotnya attack benda2 jahat mcm bacteria/virus tiba2 xbetul then attack tissue normal kita plak..mcm tissue kt jantung, paru2,kidneys etc..

so bila banyak tissue rosak, akibatnya banyak la automatik repair2 process berlaku kt badan kita untuk pulihkan keadaan...tapi hasilnya banyak pulak formation of fibrous tissues atau hardening of tissues kt mana2 tempt mcm paru2, jantung etc tadi yang menyebabkan terganggunya fungsi organ tu sendiri..

sebab tu orang yg ada scleroderma ni boleh ada darah tinggi, masalah pernafasan, buahpinggang pon boleh rosak etc...

*erkkk...terdetail plak..harap paham la ek! tapi jgn risau saket ni agak rare la..hihi