Sunday, March 8, 2009

am i too judgemental?

Bercakap pasal hati dan perasaan sangat susah untuk kita susun dalam ayat sebenarnya..
apatah lagi untuk dimadahkan ke orang laen..bukan semuanya mampu kita lakukan..
dan bukan semua orang terdaya melakukannya..dan juga yang penting, bukan dengan semua orang mampu kita luahkan..
i'm so sori kalo post kali ni terlalu for myself.. terlalu self-absorbed dan sebagainya...
sebelum aku mula menulis panjang aku tak pasti apa yang kamu rasa, jadi warning jika kamu tidak berminat membacanya aku tidak juga memaksa oke...[jgn kata aku xwarning oke~]
apa yang aku tulis adalah mungkin mengenaiku..kinda self-reflection myb..or just another random thought from me again!..
jadi sila la sesiapa jangan terover-sensitip, tersyok sendiri, termakan hati [makan hati ayam xpa!], terasa hati dsb..mungkin bukan disini tempat anda untuk berasa begitu, kerana intipati post ni tiada tersangkut pada sesiapa pun...
tetapi mungkin jika anda membacanya, ia mungkin boleh dijadikan teladan dan panduan memperbaiki diri..mungkin [tak janji]..hehehehe~ Being judgmental??!
perkataan judgmental tu sebenarnya terpacul dari mulut aku masa usrah tadi tanpa aku sedar...sapakah kita sebenarnya..berkuasa untuk mencriticize, berkuasa menjatuhkan hukuman ;
kamu salah, aku betul ; kamu kurang, aku lah yang terbaik ; muka kamu huduh aku la tercantik ; kamu xda taste,aku la yang bijak memilih...
siapa kita yang ada hak nk ckp semua tu??
nabi palsukah kamu yang mengakui dirimu maksu* [bukan maksum!],
Vera Wang kah kamu yang tahu serba-serbi tentang dunia fesyen??,
atau kamu ada mesen pengukur paling canggih dialam semester yang bole mengukur kehebatan semua benda from A-Z dengan begitu mudah?? dimana kamu membelinya?..
kalu masih belum bertemu jawapannya...
adakah kamu sendiri yang sebenarnya yang perasan perfect?syok sendiri in your own world?...*sigh**sigh*
think before talk, think before act..
i tink, we've to always reflect ourself back before being judgmental to others..
i know..i know it's soooo~ easy to talk/write but to do it *sigh!*..
neway kena la usahakan :o)
mane tau bley kurang kadar menkritik, mengkondem, dan mengutuk juga..hehe

the environment is so negative...and i dun really like it...
why we cant just live our own life?? stop intruding others' life??
dah2 study2..final pon dh nk dekat!hehe..
bye~!

17 comments:

lynawan said...

erk, I think I'm being judgemental. but not in a negative way.
I'm alert about the personality of the people around me, their style, their routine.
hehehe

kokochan said...

rasanya being judgemental tu mungkin semua org pon xle lari kot.
tapi tgok level ke'judgemental'an kita kot..hehe~
yup2..evrything hv its goods n bads..ni tgah bercakap pasal yg xelok..huhu tu yg kena berusaha ubah..hehe~

s.c.h.u.l.t said...

manusia suci je yang tak judgemental..wujudkah?

*dihati kecil,mesti akan adanya kata2 yang tanpa sedar kita lafazkan~~ ;)

Sue Abubakar said...

tapi..sbnye xelok jgk kan suke2 judge org ..seblum judge org baik ke buruk..baik judge diri sndiri dulu....

(byknye kelemahan diriku) TT

adeqmanje said...

btol3..
stuju!
watpe cbuk2 hal owg..
checkla diri sendiri 2 dlu baik ke x klu nk kate owg dlu kn..
sgt2 rimas dgn owg2 yg ske judge owg..
huhu..

Helmi Razali said...

being judgemental, aku rasa x per. Asalkan we keep it to ourselves. Jangan bagi sesiapa pun tahu, dan jangan bagi sesiapa pun perasan. Nawaitu, tak salah kot.

tapi of course lah, not being judgemental at all, lagi superior kan. Hidup anak razali! YEah!

kokochan said...

schult:
tu la being judgemental ni memang ada dalam diri semua org..
not to be judgemental at all memng ridiculous la kan..
tapi sepatah kata helmi,it wud be better kalo kita simpan je untuk diri je kot..xpayah la sampai perlu mengutuk2 dan sebagainya..bagoskan!hehe~

kokochan said...

sueabubakar:
tu la kita sama2 manusia...semua xperfect manapun..mungkin by reflecting ourself first bfore nk judge bad things bout others might reduce the possibility kita nk sukati2 je judge org..
this i'm talking to myself too :o)

kokochan said...

adikmanja:
hehe..yup!!
xpayah la sebuk jaga tepi kain orang je kan..hehe
fikir diri masa depan diri sendiri lagi baekkan..ada manfaat lagi..hehe~
neway thanks for dropby here~!

kokochan said...

helmirazali:
yosh! mcm pakar motivasi je kamu helmi..haha~ apepun aku sokong ko!! simpan sendiri sudey,xpayah nk bising2~
yehaaaa hidup anak pak razali!!!!

adeqmanje said...

bkn stkt drop by jela koin..
dh jd follower dh pn..
ehee.. =P

kokochan said...

adeqmanja:
good2!!hehe..koin pun dah follow urs!hehe~

hirumi said...

betul di situ wahai ustazah ain razali!! :)
aku sokong. somehow, some of people express the 'judgement' by having bad impression to other. macam awang cakap hari tu.hahaha

I.n.t.a.n said...

manusia menkritik kerana
itu fitrah
manusia mengkritik kerana
perspektif setiap individu itu
jarang sekali sekata

tapi kritikan2 itu kdg kala
banyak merosak dari membina

abaikan saja mana yg menyakitkan
semua sedia maklum
manusia tak pernah cukup dengan apa adanya

jika manusia itu tak pernah tahu berhenti dari menjaga tepi kain manusia lain,
mari berdoa, semoga kita terkeluar dr golongan itu;)

take care bekkk!

kokochan said...

betol2..abaikan saja mereka2!!
u take care too bek!

missy wonderlily said...

yup..couldnt agree more on intan's comment.

whatever it is,just take it positively (eventho its hard to think that way, i know)and u'll be fine.
i pray for the best of u and each of us.

:)
XOXO
take care babe!

acute_writer said...

Setuju sangat2...