Sunday, March 29, 2009

keranamu daylight saving..

hari ini..ahad 29 March 2009..
seperti biasa bangun subuh pada pukul 6.30pagi..
weekend, jadi sambung tido kembali kerana masih awal..
berhasrat untuk ke fakulti pada pkul 10pagi untuk study disana..
merancang bangun kembali pada pukul 9pagi untuk bersiap ke faculty..
pkul 9.30pagi, ketika sedang bersiap-siap...melihat di screen laptop...
10.30am
10.30am..?? kompius..*sambil mengaru2 kepala yang tiada berkutu..*
"aik..jam dinding ni baru pkul 9.30" kata hatiku.."rosak ke?"
tiba2...eh!..lebih satu jam...hurmm,mcm familiar je tolak n tambah satu jam ni..
heck!, adakah......
adakah harini hari terakhir daylight saving?
[daylight saving bermula pada last december!kalo xsilap..]
jadi jika benar la harini last daylight saving...
maknanya aktiviti aku selepas pkul 12 malam semalam perlu ditambah 1jam!!
dengan kata erti laen, aku sembahyang subuh pagi tdi pkul 7.30pagi *refer atas!*
aku bangon pkul 10pagi??..bukan 9pagi..
semua aktivitiku pagi ini lewat satu jam...
warghhh....lewatttttt.....!
haha..ini la akibatnya kalo x ambil tahu & periksa tarikh terakhir day light saving ni..
owhh...keranamu day-light saving..!
PERINGATAN!
so sekarang beza waktu malaysia n czech repulic tidak lagi 7jam...
skrg beza masa bumi ceska republika dgn malaysia adalah 6jam ye kawan2...
jadi nk kol rumah tu ingat2 dan kira2 la masa oke..hehe~


dan bagi yang tak tahu dan xda idea langsung apa2 pasal daylight saving ni...
sebenarnya day-light saving ni system pertukaran setting jam kt western countries ni nk bagi siang panjang...
mungkin ni alternatif diorg nk bagi balance masa siang n malam sebab kewujud 4 musim kt sini yang menyebabkan siang ngn malam yang xsama panjang [summer siang panjang, winter malam panjang!]...
daylight saving ni hanya berlaku dari bulan december sampai march sahaja..
so,bila daylight saving bermula..hari tersebut akan menjadi hanya 23jam kerana system jam kita perlu ditolak satu jam..eg: pkul 2 akan menjadi pkul 1..
dan bila daylight saving tamat pula, hari akan menjadi panjang kepada 25jam... jadi perlu menambah satu jam kepada system jam kita..jadi pkul 6 akan menjadi pkul 7..
oke, ni tafsiran aku sendiri la..kalo korg xpaham or nk tahu detail sila la carik sendiri la oke...hehehe~
oke tu je la cerita keranamu daylight saving ni..hahaha~
tak, ahoj!

8 comments:

lynawan said...

sy xphm!*angkat tgn*
yg jd 25 jam or 23 jam 2 just tertakluk kpd hr yg kena tukaq jam 2 sj kn?

fatinnadirah said...

saya juga tertipu pagi tadi. huhuh

kokochan said...

lynawan:
hahaha...haah la 23 or 25jam tu hanya untuk hari yg tukar je la..
waaa~ susah la kalo hari2 pon nak 25jam..haha~

fatinnadirah:
hahaha..ada geng! yeay~

kokochan said...

owh bila baca balik..ayat memng mcm keling!hhahaha

oke CORRECTION:

*sehari ada 25/23hours tu hanya terjadi pada satu hari sahaja iaitu hari start n tamat daylight saving ni..hari laen masih 24jam!hehe~

sueabubakar said...

1st time aku dgr pasal daylight saving nih..hehehe

I.n.t.a.n said...

jgn time exm ko baru pasan ngah day light saving suda bekk..
klo x nayee jee
huhu

kokochan said...

to sueabubakar:
haha..tu la aku pon sampai sini bru tau..hahaha~

kokochan said...

intan:
haaha.. tu la pasal selamat weekend..kalo tyme class pon naye gak ari tu..heheh
kalo tyme exam lagi la parah!hahah~