Wednesday, April 22, 2009

apabila orang x bermotivasi menjadi pakar motivasi..hoho~

ada talent jugak aku ni jadi pakar motivasi..hahaha~ JK!
harini banyak benda macam stimulate aku untuk berfikir dengan agak serius..
PERTAMA :
memikirkan masalah czech aku..credit test dah lepas dan result as expected menghampakan...
walaupon aku tahu ianya setimpal dengan usaha aku yang ciput untuk test tersebut..tapi menyesal tu tetap ada.. dan sifat semulajadi aku, walaupon ramai member senasib denganku..tapi aku xnak jadikan tu alasan untuk aku bersenang lenang dan rasa 'owh.. xpa..ramai je pon sama!'...i'm not that kind of person anyway!
kadang2 aku rasa aku ni sangat negative..sebab rather than expecting positive things to happen, i love to think about the negative consequences of certain things more..ramai org ckp fikir positive..fikir positive.. aku tahu! tapi aku ni mmg xboleh..mesti nk fikir yang bukan-bukan dulu..hahaahah~
tapi bagi aku benda2 ni xda problem sgt, lagi bagos ada la..bila aku fikir bukan2 dan fikir benda2 negative somehow it'll make me working hard to prevent the negative things from happening! ada sense of insecurity.. bagus jugak...semua tu sangat membantu, supaya xterlalu selesa, as a reminder, memberi kesedaran semua lah..!
KEDUA:
Dr Niang semasa lab practical tanya macam2 pasal heart diseases, enzymes involve etc... banyak dah belajar pasal benda ni...tapi macam biasa la xingt..
sampai dia kata..knape semua orang ni, final exam lagi 1 1/2 months je..tpi semua mcm lost je... memng betul pon, personally aku memng xda persediaan langsung ke atas topic2 yang lepas..yang dah agak lama ditinggalkan...haih apa nak jadi ni..nak balik mesia ke x ni...??
KETIGA:
my dearie sis, angah texted me, telling that she just finished her 1st paper.. dia tgh final sekarang ni..kami bersembang sket, tpi tak banyak sempat dicakapkan, YM buat hal, ntah knape ntah..
pastu aku xmo kacau dia banyak2 sebb i know she's busy with her exam..tapi kt sini aku nk share sket apa antara yang kami bincangkan, antaranya :

from angah to me:
"xtau nape, xda semangat nk study...
otak bekarat semacam sem nie, help me....pray 4 me...
xsbr tgu ko balik...='( "

Seperti biasa, aku pon memainkan peranan sebagai seorang pakar motivasi terhandal...
memberi kata-kata perangsang pada akakku...walaupon diri sendiri tak berapa bermotivasi..

From me to angah:
"good luck oke..buat molek2,
jgn malas!!!nnti senng keja & dpt posting yg elok2!!
biasa la susah2..mana ada study yg senang~

kita ni bru susah sket, mak ayah dah susah lagi banyak tok kita2..kena ingt tu..
fikir la apa yg kita buat ni as a way to pay back their sacrifices, even tahu pon susah kita ni memng x setaraf pon nk bayar jasa mak n ayah,
xluak, xberkurang pon 'hutang' jasa tu hehe..tapi biarla at least kesusahan diorg utk kita selama ini berbaloi....
penat & malas & xda semangat tu biasa la bila study..semua orang mcm tu..syaitan je tu..
semayang & doa banyak2...
keep ur motivation high!!set a target so u'll know wat u're aiming for..
okey! doa banyak2..moga Allah permudahkan segalanya buat kita~
Jgn malas,sket je lagi..insyaAllah nnti dah keja senang sket :o)
*haa..kan dah dpt ceramah free!padan muka!hahaha~
mok[read:angah! :o)], sebenarnya,kenyataan diatas tu ditujukan keatas diri sendiri ni jugak~!hehe~
waaa..sgt2 xsabar nk balik!! tapi kena final dulu jugak :(
semangat2!! All the best yup!"


Dalam aku menulis untuk akak aku... menulis untuk menyemangatkan dia *'menyemangat?'mati kena pukul ngn cikgu BM kalo baca ayat ni..heheh* secara xlangsung, aku dapat rasakan, aku pon dah lama xmemuhasabah diri..terpikir jugak, aku ni pon mandom je, malas, xbersemangat,xbermotivasi...exam dah dekat..haih..

Jadi kes2 diatas membuatkan aku banyak berfikir hari ni..sampaikan aku dapat rasa aku pelik..taktahu la 'tang' mana peliknya tu..
tapi, hasilnya hari ni aku dapat rasakan ada satu aura..sangat bersemangat dan bersungguh..hati berkobar2 tiba2! mungkin momentum dari kes2 diatas ditambah dengan seisi memikir masalah diri...berkesan! dan sedikit sebanyak memberi kesedaran!~

tiba2 aku mcam terexcited sket...macam electon yang baru dapat energy..
tapi aku xnk la jadi electron sebb electron ni kejap ke terexcited kt higher stage pastu balik ke tempat asal..tak best!
aku nak sumthing yg irreversible! yang bila dah bersemangat dan bermotivasi tinggi, sampai bila2 maintain...baru bes! ada analogy laen x untuk ni??hahaha *oke..merepek!*
okey la, jam dah pon 3pagi..sebenarnya aku xpatut blogging sebab progress pembacaan physio aku malam ni masih ditahap yang agak lembap..mcm kura2! tapi tu la nk buat cmnakan..blogging ni sangat mengiurkan..hahaha~

Bercakap tentang lembap seperti kura-kura, teringat pulak cerita dulu pasal perlawanan lumba lari antara kura-kura dgn kancil , kalo jadi kura-kura tyme tu xpa lagi, sebab lembap2 pon menang jugak..hehe..tapi itu pon sebab kancil dok syok tido bawah pokok, belagak sgt sape suro hoho..
tapi konsistensi dan kegigihan kura-kura dalam citer tu memang best la kalo nk buat pengajaran..sebb dia tunjuk, walaupon lembap tapi kalo gigih dan konsisten, bole jugak menang...sebab tu kita kena konsisten or istiqamah dalam sesuatu hal...

TAPI...jap cuba kita layan sket lagi citer kura-kura n kancil ni...
kalo kita fikir kan...kalo kancil amek pengajarn dari cerita ni and bwat re-match, korg rasa sape menang?aku rasa mcm yakin la kancil x kan kalah dah.. *kalo kalah lagi sah la kancil ni xckp muhasabah diri lgi!haha~*
Sebab? secara fizikalnya, tanpa perlu menganalisis bones structure& muscles kancil pon dah nampak dan tahu kancil boleh menang kalo betul2 lawan lari dgn kura-kura kan.. logiknya kancil dan Kura-kura berlari tanpa henti dalam satu pertandingan, kompom la kancil akan menang kan..
Jadi satu lagi aku nk stress kt sini... aku rasa konsisten je pon xcukup...sebab terbukti dari cerita ni cepat dan konsisten lagi hebat dari yang lambat dan konsisten....Konsisten itu penting, tapi ia kena di'equip'kan dengan sifat2 hebat laen macam cepat,rajin, bijak, berdaya saing [saing ni bukan "bersama-sama" seperti dalam bahasa johor tu yerk..] dsb...
oke tu je la cerita pasal kancil dan kura-kura, korg mesti blurr kalo korg xtahu atau xingt apa2 pasal cerita sang kancil and kura-kura tu..hahaha~
sapa2 paham..sila ler amek pengajaran oke..hehehe~

okey, tamat citer kura-kura, kembali ke cerita asal...apa ntah aku tgah tulis tadi??jap..jap..

*tunggu seketika..aku sedang baca semula kemerepekanku diatas..lupa!*

owhh..oke, haaa..pasal bersemangat tu..sebenarnya aku cuma nk cakap aku dah lama xda perasaan macam ni..sebb aku sendiri pon xberapa nk bermotivasi sekarang ni kan..hoho

dlu awal2 pass final 1st year aku semangat la giler2...tapi as time flies, mcm haram semua harapan mcm debu je kena tiup angin hilang camtu je..hoho..susah betul nak rasa 24/7 bersemangat dan bermotivasi tinggi..
final pon dah xlama..tapi dari segi persediaan macam hampas je..ntah la...takot..hoho~

satu peringatan lagi!!

semangat je xcukup..kena followed by effort la...usaha!!!

Oke la cukup la sampai disini sahaja...dah bnyak sgt aku merepek ni..ngantuk sudey~! hoho~

harap korang paham la ape yang aku tulis ni..kalo xpaham pon buat2 paham je sudey~!

wishing everyone good luck for all tests & exams!

13 comments:

SupeR HoLky-HOOD said...

Koin...kancil ke arnab?...kiki...tp cumil jgk citer kancil n kure2 pon...version br..;p..same je..yg pasti kure2 tu mng gak..hoho
btol tu yg koin tulis..iAllah kt same2 berusaha+doa +tawakal~ mg Allah mudahkan urusan kt sume nk final ni..
mmg kalo nk compare ngan pengorbanan mak ayah dh bg kat kt jaoh skali.. ni secoet je.. iA mari bertabah utk menggumbirekan hati our rodiče.

yg x sabar nk blk msia jgk..
lah..(^-^)

Missc0mot said...

koko...
~weee..
ak ske entry ko neh....
bg smgt kat ak gak neh...

ahahahhahahah
5stars....
hee=D

lynawan said...

terima kasih igtkn sy. =)

~ rianus ~ said...

huhuh..btol2..
dlm byk2.. yg menarik perhatian i..
pasal pertandingan kura-kura n kancil dlu..
dlu masa i kecik2..i baca antara kura2 n arnab..
hohoho~

anw koin..
mekasih atas post yg mengingat kn ramai org nih..!!
final dh nk dekat!!~~~
huwaaa...takot2!!
nk balik msia~~~~

anbahmie_10 said...

Koin, thanx for the reminder!
hehe...kura-kura ke arnab ke..x kisahla...as long as apa yg koin nk betaw, sampai kt kitorg...

kokochan said...

lah:
hehehe,yup2..
tu la bertabah la kalo nk balik mesia.. :o)
dari yang xsabar nk balik mesia jugak--> koin :o)


comot:
hehehe..trimas2..
tapi mana ckup 5bintang je..haha~
*demand plak!*

kokochan said...

lynawan:
sama2 terima kasih..hehe~

anbahme_10:
dah nature manusia ni memng mudah lupa..sama2 la kita saling ingt mengingati.. semoga semua dpt manfaat :o)

kokochan said...

to rianus:
hahah..tu la pasal rian..seriau jugak bila pikir pasal final ni..huhu~! takpa ada masa lagi ni..berusaha!!

to everyone:
mungkin saya yg silap ni..bukan kancil tapi arnab..arnab lawan kura-kura..hahaha~ *mengong seketika!*

hirumi said...

aku dulu pernah dengar cerita sang gajah dengan sang singa dan juga watak tambahan,sang harimau. Sang gajah duduk dalam kumpulan dia.Mereka sentiasa menghabiskan masa mereka dengan bergembira bersama2. gi sana.gi sana.mandi kolam dan bla bla bla. Satu hari, sang harimau lapar.dia mahu makan.huarggh.terpaan harimau tepat mengenai seekor gajah. Tapi gajah2 lain tak tolong pon gajah yang kena terkam tu.Sebaliknya,mereka hanya memerhatikan sahaja sang gajah tu melawan seorang diri. Tetapi, nasib gajah itu baik kerana sang singa datang menolong. Faham tak cerita ni?
Ni analogi tahap dewa level ke 9.so,buat2 faham sudey

kokochan said...

oke, apa yg aku paham..analogy ko ni pasal a grup people, rapat, baik,hidup sekali etc..tapi bila sorg dlm grup ni didtngi mslh, yg len xtolong n larikn diri..itu ikot pemahaman aku la..xtau la plak klo intrepretasi dia beza..huhu~

tapi kn pot, mslhnyer i just cant relate the analogy with any of the situation here in this post..or mybe aku ada miss apa2 yg analogy ni nk smpaikn..or analogy ni berkenaan ngn benda laen...arghh pening..

baek ko cerita je..apa yg ko nk ckp sebenonyer~!..hahahah..

hirumi said...

maksud aku,bagus la kau ingat mengingati antara satu sama lain.jangan jadi macam kawan2 gajah tu.bila senang bersama, bila susah, terus ditinggalkan..actually takde kena mengena sangat pun.aku just suka citer gajah ni dan aku try untuk kaitkan dengan citer ko.tapi tak berjaya pun.hahaha..abaikan.abaikan..

*confusion gara2 menghafal nama ubat2 yang felik neh*

kokochan said...

okey2!!i get it..aku yg blurr kot!hahaha..

okey je, kira ni addition la..btol3! jgn pentingkn diri, support each other..jgn senang je skali, bila susah bla cmtu je..harap2 xda la yg mcm tu...

thank encik pot for sharing! :o)

hirumi said...

huargh