Tuesday, November 11, 2008

Down syndrome?!

SALAM a DOBRY DEN
After doing quite long karyotyping procedures on my blood sample last two week...
Today, dengan kudrat kedua-dua mata ini dapatlah saya menyaksikan keNORMALan my set of chromosomes 46(XX), no trisomy, no missing or additional chromosomes in the karyotyping...fuhhh!! so secara totalnya it's proven that i'm not having Down Syndrome or any other related syndromes related to disorder of chromosomes...
Today, in the medbiology&genetics lecture...seperti biasa semua mendengar dengan teliti the explaination from Prof Cervinka especially about the genetics thingy..disebabkan dia sangat berpengalaman dalam bidang tersebut, cerita-cerita dia sangatlah mengkagumkan semua students...genetics yang dulunya amat lah membosankan dah pon berubah kepada sesuatu yang best pulak...hehe..
but to be frank, tadi i'm quite dissapointed sebenarnya sebab banyak lagi knowledges dalam genetics ni tinggal menjadi persoalan or dengan erti lain cerita yang tergantung!..persoalan-persoalan ini masih belum diketemui jawapannya dan hanya beberapa assumption mampu dibuat...namun bagi kita sebagai seorang muslim kenyataannya sentiasa diketahui...ALLAH MASA ESA, MASA MENGETAHUI,MAHA BIJAKSANA... antara yang dibangkitkan tadi :
"pregnancy women with age 40 and above having high tendency to get a syndrome down child.. why only women's age being the factor contribute to syndrome down?not men's? what is the relationship between the age and syndrome down child? "
"every normal person has different physical characteristics due to different genes inherited...but what makes the syndrome down people have similar characteristics? takkan la diorg ada common genekan..macam pelik! "
Mungkin ada sikit elaboration on above cases kalo dibelek2 buku or digeledah dirangkaian maya [internet] ni..but what proff Cervinka cakap tadi, actually memang xda apa-apa evidence kalo nk elaborate above cases in detail, everything is so complicated and masih menjadi tanda tanya...
Inilah yang membuktikan betapa ceteknya ilmu manusia dan betapa terbatasnya pengetahuan kita..huhu..
okey..GTG!sampai bertemu lagi...hehe~

7 comments:

hirumi said...

Mesti dia ada ajar pasal Happy Puppet Syndrome kan?smile for no reason.hahaha

kokochan said...

haah macam ko POT!hahahaa...jus kidding dude!

saya said...

ah, koin.nak jawab sket persoalan.maybe at least 0.01% true, eheh. older woman is exposed to radioactive, chemicals for a longe rtime, hence higher tendency for mutation to occur.that's why.and the fact that they all have an extra chromosome explains the similar physical cahracteristics. but this is the least to try explaining.hehe.**silibus MM, 2nd sem, RCSI yang dah lupe pun sbenarnya sb blajar utk exam, ahahah*

s.c.h.u.l.t said...

sokong saya! huhu

1) ekceli muatgenic matters ni ble dtg drpd environment just like that but older women have tendency to get more sbb diorg yg pregnantkan baby (plus dah tua,so easily get raddiated). hehe. laki maybe termutasi tp xngandung so tade efek.

2) er..aku dh penah jwb bnda ni time sek tp suara hati xdidengari.muahahaa. syndrome down kene kat Ch21. Jadi secara automatik, sume trait yg berada pada allele Ch21 akan affected, maka mempamerkan phenotype yg same pada sume manusia2 yg 'downsyndrome' ini.

sekian~ :D

kokochan said...

waaa..ni yang seronok bila ramai member2 pintar..hehe~ betol2 memang tidak dinafikan semua keterangan kamu2 sangat tepat, sama dengan explaination yang diberi oleh profesor saya,cuma dia ada ckp yang detail/exact explaination on that cases agak complex dan masih banyak xdiketahui..hoho mungkin silap saya xmengulas dengan lebih lanjut dlm entry tu atau mungkin juga penulisan saya yang tak jelas disitu..MY BAD!hehe...ape pon terimakasih kerana sudi membaca dan mengoment entry ni..thanks for sharing heheh~
jap, 'saya' ni sape ek..sudi2 la kenalkan diri.hehe..

saya said...

saya ni cik fatein.kawan irp awak dulu.hehe.camane kuar nama saya pun xtahu, ehhe

kokochan said...

yeah che tien ketua irp saya!haahaa..trimas kerana membaca n mengoment!hehe~