Friday, January 23, 2009

ape,sapa,dimana,macamana

Yahooooo...i already free from all the tests for this sem however not to forget i have bio&genetics final on 11Feb,but dont want to think about it yet since i've still a few more week to study!..[eh lupa result for my last czech test pun blom kuar lagi la..haha..] tapi ape pon, skrg ni bley la santai2 sket! hehe~
Yesterday we had a simple talk from MAZA and MASZLEE at Medium..as expected, both Ustaz were very awesome last nite..MAZA was talking about Akidah and Fiqh [sori i dunno the title of his speech!haha]..he was comparing lots of islamic practices done in malaysia nowadays with what had been done masa zaman Nabi Muhammad SAW.. clarify lots of fiqh problem.. with all the jokes memng mantap la MAZA!
Oke antara yang menarik yang di perkatakan :
"...Akidah itu kukuh, Fiqh itu luas..."
"..zaman nabi orang angkat nikah xperlu duduk atas bantal baldu, tak perlu lafaz dengan hanya senafas.."
"...orang malaysia takut pada anjing dan babi, konon najis, tapi boleh sucikan kan..tapi tak takut dengan bomoh yang boleh membawa kepada syirik/menyekutukan Allah...."
"orang kita taksub pada jampi2, kononnya air jampi boleh membaikkan orang, boleh mencerdikkan orang, boleh mendapatkan result yang cemerlang, jadi kalo mcm tu bagi je 1million kt orang yg pandai menjampi tu jampi air empangan so that semua orang kt tmpt tu bley jadi baik, semua jadi cerdik,bijak pandai.."
"..nak jadikan anak baik guna air jampi [walaupun dari ustaz2], sebenarnya xda istilah boleh baik dengan air jampi ,sebab kalo betul boleh baik, bagi la air jampi tu kat mat2 rempit so that diorg boleh berubah jadi baik..."
"..rasullullah penah membuat air jampi tetapi hanya untuk mengubati penyakit...bukan untuk memberi org cerdik,mnjadi baik dan sebagainya..."
"....islam itu mudah.."[ni selalu kita dengar tapi secara xsedar kita selalu berfikiran sempit bila bercakap tentang islam ]

Ini adalah olahan saya sendiri oke daripada apa yang ustaz cakap! banyak lagi sebenarnya issue2 yang dibangkitkan...tapi seriously if MAZA come to you place dont miss the chance to meet him! hehe...
ok about ustz MAZLEE, he was talking about GAZA and the history behind it.. very inspiring speech and glad to meet him since he's very expert in this field.. i'm impressed with him! takpernah terfikir untuk pergi dan menghulur bantuan ke kem2 pelarian palestine seperti di westbank...maybe someday i'll go to westbank or any other refugges camp to give help! insyaAllah!

oke i've to go now, i wanna get ready to go to prague, but i'm quite sad since i cant join the demo at Mustek [my parents doesnt allow me to join any demo!] so kena la patuh oke..
oke, wasalam

4 comments:

lynawan said...

aisyeh,baru igt nk wat post psl ceramah smlm.tp x rs ka smlm cpt sgt ceramah2 2?xpueh dgr lg da abih

kokochan said...

y not? buat la..hehe..
memng xpuas pun sgt kejap!hehe..

Nur Hamimmi said...

salam koin...yep2!memang best super dr MAZA ngan Ustaz Mazlee...rase macam nak suruh die cakap panjang lagi. kat prague die cakap gak pasal jampi, tapi takde la pasal jampi empangan. hahha...kelakar2...

kokochan said...

meemoo: tu la bes gilerr!tu r kalo dia dtg czech lagi kompom aku pegi!hehe!~ neway thank yerk 2hari yg lepas, makan&tido yang best dirumah kamu~ :o)